Projekt

Nastavak razminiranja poljoprivrednog zemljišta u Sisačko-moslavačkoj županiji

Agrovijesti
Razminiranje zemljišta Fotografija: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Na četiri lokacije u Sisačko-moslavačkoj županiji 14. listopada, počet će druga faza razminiranja poljoprivrednog zemljišta, koje se financira sredstvima Europske unije u sklopu Programa ruralnog razvoja, najavio je u srijedu u Sisku ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HRC) Dražen Jakopec.

Projekt se provodi nepune dvije godine, a druga će faza, kako je planirano, završiti potkraj iduće godine. 

Donacijom od ukupno 50 milijuna eura postupak razminiranja je skraćen za dvije godine. Osim golemog rasterećenja državnog proračuna tim se projektom osjetno povećava sigurnost stanovnika uz minski sumnjiva područja, ali i omogućuje gospodarska revitalizacija, rekao je Jakopec na konferenciji za novinare.

Kao primjer, naveo je Ličko-senjsku županiju, gdje je dosad razminirano 18,8 četvornih kilometara poljoprivrednog zemljišta. Samo na uzgoju krumpira, od 1996. godine, u toj je županiji zbog miniranih oranica, prema slobodnoj procjeni, izgubljen prihod od 2,1 milijardu kuna.

Napomenuo je da stupanjem Hrvatske u Europsku uniju, problem mina nije više samo hrvatski, nego i europski problem.

Razminiranje u drugoj fazi počinje na području Sisačko-moslavačke županije, gdje će se kroz ukupno šest projekata razminirati 6,8 četvorna kilometra na području gradova Gline, Petrinje i Novske, te općina Gvozd, Sunja i Jasenovac, u što će se uložiti 56 milijuna kuna.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić rekao je kako je u prvoj je fazi već razminirano 13 četvornih kilometara poljoprivrednog zemljišta, u što je uloženo 90 milijuna kuna, pa će nakon druge faze preostati još jedino razminiranje šumskog područja.

Županijski koordinator za razminiranje Stjepan Mihaličnik je izvijestio da Program ruralnog razvoja traje do 2020. godine, kada se očekuje da će sve poljoprivredne površine u Hrvatskoj biti razminirane.

U Hrvatskoj je na području devet županija minsko sumnjivo još 437,4 četvorna kilometra, a ove će godine, kako je planirano, minsko sumnjivo područje bit će smanjeno za 86,4 četvorna kilometra.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje