Summit EU-a

Nastavljaju se razgovori o CETA-i, izostala prijetnja sankcijama Rusiji

Agrovijesti
Stop CETA Fotografija: Fabian Bimmer/REUTERS/PIXSELL
Čelnici 28 zemalja članica Europske unije nastavljaju u petak summit raspravom o trgovačkoj politici EU-a, nakon što su u četvrtak usvojili zaključke o migracijama i o Rusiji u kojima je snažno osuđena ruska uloga u napadima na Alep ali je izostala prijetnja dodatnim sankcijama.

Proteklu noć vodili su se pregovori između EU-a i belgijske regije Valonije koja blokira potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade (CETA).

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker potvrdio je na konferenciji za novinare u ranim jutarnjim satima da sudjeluje u paralelnim razgovorima s Kanadom i valonskom vladom o CETA-i.

U četvrtak je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk upozorio da bi CETA mogao biti posljednji sporazum o slobodnoj trgovini o kojoj EU pregovara, ako propadne već ispregovorani sporazum s Kanadom.

Valonskom blokadom bavili su se i veleposlanici 28 zemalja članica, koji su paralelno sa summitom pokušavali naći rješenje, ali još nema rezultata.

Premijer sjeverne belgijske regije Flandrije Geert Bourgeois oštro je kritizirao valonsku poziciju u pogledu CETA-e. „Očito oni više vole izvoziti oružje u Saudijsku Arabiju, nego jabuke i kruške u Kanadu“,  rekao je Bourgeois u četvrtak u flamanskom parlamentu.

Osim Valonije, Bugarska i Rumunjska uvjetuju svoj pristanak viznom liberalizacijom za građane svojih zemalja za ulazak u Kanadu.

Tijekom radne večere, čelnici zemalja EU-a imali su dugu raspravu o odnosima s Rusijom. Iako se u nacrtu zaključaka spominjala mogućnost dodatnih sankcija protiv Rusije zbog sudjelovanja u napadima na Alep, od toga se odustalo zbog protivljenja talijanskog premijera Matea Renzija.

U usvojenim zaključcima, kaže se da „EU razmatra sve opcije koje su na raspolaganja ako se napadi nastave“, dok se ranije u nacrtu zaključaka izrijekom spominjala mogućnost dodatnih „restriktivnih mjera“ prema onima koji podržavaju režim u Damasku.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje