JEDINI IZ HRVATSKE

Nastup vinarije Coslovich na vinskom festivalu u Obrenovcu

Agrovijesti
Vino Fotografija:
Uz svoja vina, Coslovichi su ponudili i svoja maslinova ulja, tartufe, i sir sirane Gligora.

Vinarija Coslovich iz Čepića kraj Oprtlja jedina je ne samo iz Istre, nego i iz Hrvatske, koja se minulog vikenda predstavila na drugom Vinskom festivalu u Obrenovcu nedaleko Beograda, piše Glas Istre. Na ovom ekskluzivnom pozivnom festivalu održanom u velebnom zdanju mjesnog Sokolskog doma predstavilo se tridesetak vinarija uglavnom iz Srbije, a osim Coslovicha, jedina inozemna bila je vinarija Hilandar iz Grčke.

Braća Valmi i Daniel Coslovich u Obrenovcu su predstavili svoju cjelokupnu vinsku paletu: svježu malvaziju Bianca iz 2016., odležanu malvaziju Santa Maria iz 2015., teran Terra Magica iz 2016., muškat Glavizza iz 2016. i Rose od terana iz 2016. godine, a ponijeli su na kušanje i neka vina koja još nisu na tržištu, poput mlade malvazije i rosea iz berbe 2017., te teran barrique iz 2015. godine. Posjetitelji festivala s oduševljenjem su prihvatili istarska vina, mnogi su ih se s veseljem i ponovno prisjetili, ili su kušajući malvaziju i teran evocirali uspomene iz svojih negdašnjih ljetovanja u Istri, pripovijeda Valmi Coslovich o dojmovima svojih kušača. Uz svoja vina, Coslovichi su ponudili i svoja maslinova ulja, tartufe, i sir sirane Gligora. Oduševljeni dojmovi kušača na obrenovačkom festivalu ("Istra je za njih ipak vinski pojam", kaže Valmi Coslovich) ohrabrili su njihova očekivanja i glede izvoza u Srbiju, o čemu je tijekom festivala obavljeno nekoliko poslovnih razgovora, iz kojih slijedi da bi prve količine vina iz Čepića u izvoz put Srbije trebala krenuti na proljeće.

Predstavljena istarska vinska scena

Za nastup ovog istarskog vinara na obrenovačkom sajmu jako su se zainteresirali i tamošnji mediji, pa je Valmi Coslovih iskoristio nekoliko lijepih prilika za radio i televiziju svojim izjavama predstaviti istarsku vinsku scenu, pa i pojasniti slučaj istarskog terana. Što se tiče lokalnih vina ponuđenih na sajmu, Coslovich kaže da na živahnu vinsku scenu u Srbiji stupa sve više mladih vinara, te da poznate vinarije kao što su Erdevik, Budimir, Mačkov podrum i druge imaju doista dobra vina, a zanimljiv kuriozitet predstavljen na sajmu bila su vina vinarije Budimir nazvana po nekada vrlo popularnom pjevaču Tomi Zdravkoviću. Ipak, u asortimanu srbijanskih vinarija prevladavaju internacionalne sorte poput merlota, chardonnaya i sauvignona, rjeđe se u njihovoj ponudi nađe neka autohtona sorta poput primjerice tamjanike, komentira Valmi Coslovich. Možda ih baš zato izuzetno privlače istarske autohtone sorte malvazija i teran, Coslovichev je dojam, kojeg je potvrdila i jedna od kušačica njegove malvazije rekavši: "Kada pijem ovo vino, odmah se prisjetim Pule"

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje