Analiza

Nazire li se kraj ruskog embarga?

Agrovijesti
Rusija Fotografija: Pixabay
Ruska zabrana na uvoz hrane iz Europe na snazi je od 2014., no izbor Donalda Trumpa u Bijelu kuću mogao bi značiti da se nazire kraj. FoodNavigator je istražio što je embargo značio za ruske proizvođače hrane, strane tvrtke s poslovanjem tamo i normalne potrošače

Ruski embargo na zapadnu hranu – uveden 2014. kao osveta za EU sankcije zbog upetljanosti s Ukrajinom – uključuje voće, povrće, meso, perad, ribu, mlijeko i mliječne proizvode. Na snazi je preko dvije godine i nastaviti će se do 31. prosinca 2017., embargo i sankcije bile su veliki udar za europske proizvođače hrane – u 2013. Rusija je bila druga najvažnija destinacija izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za Europu s oko 11,6 milijardi eura.

No izborom američkog Predsjednika Donalda Trumpa moguće je topljenje veza na vidiku. Trump je rekao u intervjuu za Times da bi se sankcije mogle ukinuti u zamjenu za sporazum o smanjenju nuklearnog oružja, a ruska državna novinska agencija Tass citira prvog zamjenika premijera Igora Shuvalova koji je rekao na ekonomskom forumu da je „možda vrijeme da se razumije da sankcije uskoro više neće imati efekta.“ Stoga što su sankcije značile za rusku prehrambenu industriju i populaciju, i što bi značilo da im dođe kraj?

Dobre vijesti/loše vijesti

Unatoč višim cijenama hrane za potrošače i glavobolje za proizvođače zbog nabave, zemlja se snažno pozicionirala kao pobjednik zahvaljujući sankcijama. Kada je ministar poljoprivrede Alexander Tkachev najavio prošle godine da će produžiti embargo, to je nazvao „dobrim vijestima za domaće poljoprivredne proizvođače.“ Domaće mljekarstvo imalo je velike koristi od guranja autarkija.

Direktorica javnih i vladinih odnosa pri Nacionalnoj uniji proizvođača mlijeka Mariya Zhebit rekla je: „Naš ministar poljoprivrede je rekao da će produženje sankcija biti veliki dar za poljoprivrednike i prehrambenu industriju, a mi mislimo da je to istina. Ruski poljoprivrednici ozbiljno pozdravljaju nove barijere za strane mliječne proizvode. Bilo im je jako teško boriti se na ruskom tržištu zbog visoke cijene.“

Rusija

Prema podacima Unije, sveukupna proizvodnja najpopularnijem mliječnog proizvoda povećana je 2015. zbog embarga. Proizvodi od punomasnog mlijeka podigli su se za 2,3 posto, maslac za 2,3 posto, a sirevi i srodni proizvodi imali su velike koristi i podigli se za 17,9 posto.

Unija također kaže da su u prvih devet mjeseci 2016. vidjeli povećanje iako u manjem udjelu zbog devalvacije rublje – 1,6 posto za punomasno mlijeko i 1,8 posto za sireve i srodne proizvode. Prema podacima Minteca, brojke su niže. Oni bilježe 13 posto povećanja proizvodnje sira za 2014./2015. i pad od 2 posto za predviđeno razdoblje 2015./2016. „Ruska proizvodnja mlijeka povećala se u 2015. nakon uvođenja zabrane, zbog povećanja domaćih cijena povećavajući profitabilnost proizvođača. Međutim, povećanje cijena i pad uvoza iz EU ograničio je rusku konzumaciju maslaca i sira“, kaže Mintecov analitičar podataka Michel Libery.

Sirevi s postali globalno poznati po svojo domaćoj verziji tradicionalnih europskih sireva kao što je Vitako cheddar sir za burgere koji se proizvodi u mljekari u Chekhovom, Kaliningrad, i hvali se svojoj „europskom kvalitetom“ ili Nikolaec i Synov Camembert koji se proizvodi u crnomorskoj regiji.

Za proizvode koji ne mogu biti uzgojeni u Rusiji zbog njezine klime, ušle su zemlje koje nisu pod sankcijama. Čile i Farski otoci povećali su izvoz ribe i morske hrane dok su Egipat, Bjelorusija, Argentina i Srbija povećali izvoz voća i povrća, citrusa i orašastih plodova, prema Euromonitoru.

Sir

No, nastao je problem s kvalitetom. Jedan moskovski dopisnik za The Guardian proveo je okusni test nekih domaći proizvoda te je povezao teksture sa stvrdnutim korektorom s mirisom stare teretane. ismijavanje nije ograničeno samo na strane komentatore. Jedan trgovac iz St. Petersburga osmislio je svoj oglas pozivajući kupce da „prestanu cmizdriti i počnu žvakati naše  ruske sirne namaze“. Problem kvalitete također graniči s prevarom. U studenom 2015. agencija za sigurnost hrane Rosselkhoznadzor je provela svoju studiju i zaključila da 78,3 posto sireva u zemlji nije izrađeno od mlijeka, a palmino ulje i masnoća zamjenjuju masnoću mlijeka. O tome se raspravljalo pri Nacionalnoj uniji proizvođača mlijeka koji su rekli za FoodNavigator da je druga vladina agencija za prava potrošača Rospotrebnadzor procijenila da broj prevara na mliječnim proizvodima pada. Kažu da su brojke sada na oko 5 do 6 posto.

Povratak korijenima

Ako se ruski proizvođači sira bore za autentično repliciraju francuski Brie, grčku Fetu ili talijanski Parmezan, tada se vraćaju svojim korijenima. „Mješovito zaprimljen prijem lažno europskih sireva i stalni embargo na uvoz stvorili su mogućnosti za ruske proizvođače da bolje promoviraju nasljeđe i tradiciju domaćih vrsta“, kaže Mintelova managerica za istraživanja Caroline Roux. „Dok su najveće ruske mljekare slavne po izradi osnovnih, slabo kvalitetnih srednje tvrdih sireva, zemlja je dom nekih specijaliteta. Poljoprivrednici iz planinske sibirske provincije Altai poznati su po izradi Emmentalera, sira koji je manji i bljeđi od švicarskog; tradicionalni ovčji sirevi mogu se pronaći u Sjevernom Caucasusu; a tvorog – kiseli tip svježeg sira proizvodi se diljem Rusije.“

Bloggeri o hrani također hvale „novi val“ ruske kuhinje s restoranima koji serviraju tradicionalnu hranu ili daju ruski dodir stranim jelima. Moskovski restoran White Rabbit hvali se s nabavom regionalnih namirnica kao što su kamenice iz Crnog mora, morskih puževa iz Jalte ili tartufima iz Krima. Za obične Ruse ipak – one koji neće večerati kavijar i tartufe u skupocjenim restoranima – politička svađa i rezultirajuće sankcije većinom su značile više cijene hrane, posebno za mliječne proizvode.

Suzbijanje

Bilo je dobrih pokušaja demonstracije koliko strogo je uveden embargo. U 2015. ruska televizija prikazala je kako službenici istovaruju kamione sa stranim sirevima i onda voze preko krijumčarenu robu na kolicima. Glasnogovornica Rosselkhoznadozra rekla je u izjavi da će spljošteni sir – u količini od skoro devet tona – biti zakopan.

Rusija

Neke su tvrtke promijenile svoj poslovni model kako bi se suočila s novonastalim problemima, razvijajući vertikalno integrirani opskrbni model. Analitičarka u Euromonitoru International Lidia Shuktomova rekla je: „Embargo je među faktorima koji stimuliraju poljoprivredne tvrtke da razmotre investiranje u industrije koje su ovisne o uvozu. Na primjer, Miratorg – veliki proizvođač svinja, je najavio planove uzgoja povrća za svoju mješavinu smrznutog povrća pod brandom Vitamin, za koji se gotovo polovina sastojaka uvozi.“

U međuvremenu, za određene kategorije hrane, pronalazak sastojaka je bio toliko težak da je vlada popustila uvoznim ograničenjima. Shuktomova ističe da je njemački proizvođač hrane za bebe Hipp, koji je imao proizvodni pogon u Rusiji skoro 10 godina, pronašao da može nabaviti samo 20 posto ekoloških sastojaka koje treba i najavio 2015. godine da će morati zatvoriti pogon. Te godine je embargo produžen, ali olakšan za sastoje koji se koriste u proizvodnji hrane za bebe.

No, koliko su čvrste ove koristi, i što bi za ruske proizvođače hrane značilo ukidanje embarga?

„Bilo bi logično da će se proizvođači koji su već investirali u povećanu proizvodnju i uzeli kredite u bankama, suočiti s financijskim rizicima ukoliko se odjednom uvozni proizvodi vrate na tržište“, kaže Shuktomova, iako dodaje da su dvije godine prekratak period za promjenu u investicijskom ciklusu u poljoprivredi, te da većina povećanja proizvodnje dolazi od tvrtki koje koriste postojeće proizvodne kapacitete u cijelosti.

„U isto vrijeme, tvrtke koje ovise o uvoznim sastojcima i iskusile su probleme s njihovom opskrbom imale bi koristi od ukidanja embarga.“ Shuvalov predviđa dugoročne probleme koji slijede jer „su se svi igrači na tržištu sada naviknuli na ovakva ograničenja i to je vrlo loše.“

Prema Tassu, Shuvalova „nije isključila“ mogućnost vladinih mjera za zaštitu domaćih proizvođača od poplave zapadnih proizvoda na tržište ukoliko embargu dođe kraj.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje