ČESI SE POBUNILI

Naziv 'Praška šunka' još tri godine u Srbiji

Agrovijesti
Praška šunka Fotografija: Agrobiz
Proizvođačima Praške šunke u Srbiji odobreno je trogodišnje prijelazno razdoblje za korištenje tog naziva, objavilo je srpsko Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Srpsko ministarstvo je u ime proizvođača Praške šunke na teritoriju Srbije podnijelo obrazloženu izjavu o prigovoru na zahtjev za registraciju Praške šunke kao tradicionalno garantiranog specijaliteta (TSG) koji je podnijela Češka.

Ona je objavljena u Službenom glasniku EU (Official Journal of the European Union 2016/C 180/15).

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je sa ciljem pribavljanja argumenata za prigovor organiziralo brojne sastanke sa predstavnicima proizvođača i stručnih institucija iz sektora proizvodnje i prerade mesa.

Nakon prijema obrazložene izjave o prigovoru, češka strana se složila sa zahtjevima srpskog ministarstva da se proizvođačima Praške šunke na teritoriju Srbije odobri trogodišnje prijelazno razdoblje da mogu proizvoditi i stavljati u promet proizvod pod nazivom "PRAŠKA ŠUNKA" koja ne odgovara uvjetima navedenim u specifikaciji proizvoda kao TSG, kao i mogućnost korištenja ćiriličnog pisma za označavanje proizvoda.

Ovo prijelazno razdoblje počinje teči od trenutka registracije Praške šunke kao tradicionalno garantiranog specijaliteta (TSG), navedeno je na internet stranici srpskog ministarstva. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje