Dani otvorenih vrata peljeških podruma

Ne možemo konkurirati bez autohtonih vinskih sorti

Agrovijesti
VIna Pelješca Fotografija: HGK
7. prosinca u stonskom Kaštiju započinju Dani otvorenih vrata peljeških podruma. Upravo se na Pelješcu odvija 90 posto proizvodnje vinske sorte plavca malog, a iz HGK poručuju kako bez zaštićenih oznaka izvornosti i autohtonih sorti ne možemo konkurirati na tržištu.

„Sa 70-80 milijuna litara pokrivamo tek 75 posto vlastitih potreba, a izvoz nam pokriva tek 50 posto uvoza. Stoga će u razvoju hrvatskoga vinarstva ključnu ulogu imati zaštićene oznake izvornosti i autohtone sorte kojih Hrvatska ima preko 120. To je veliko bogatstvo za ovako prostorno malu zemlju. Ne možemo konkurirati s globalnim sortama i vinima koja se proizvode diljem Europe i svijeta. Rješenje su vina više cjenovne kategorije koja sada i jesu dominantna u izvozu, poput sorte plavac mali,“ rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević povodom najave manifestacije Dani otvorenih vrata peljeških podruma. Ujedno je naglasio kako HGK i organizacijski i financijski podupire hrvatske proizvođače vina kroz brend "Vina Croatia Vina Mosaica". Dani otvorenih vrata peljeških podruma je prezentacija vinsko-turističkog proizvoda kojim se želi stvoriti navika obilaska peljeških vinskih puteva te ostatka lokalne vinske ponude: vinarija, vinskih podruma i OPG-ova.

Najava Dana otvorenih vrata peljeških podruma

Nakon svečanog otvorenja ove vinske manifestacije, sudionici kreću u tradicionalni obilazak peljeških vinarija. "Ovo je prigoda za degustaciju najboljih peljeških vina, druženje s poznatim vinarima i upoznavanje juga Dalmacije koji i u zimsko vrijeme može privući goste. To potvrđuje i 14. po redu održavanje naše manifestacije, koja će prema najavama biti rekordna i po broju posjetitelja i po broju vinarija. Naime, očekujemo više od četiri tisuće gostiju iz Dubrovnika, Splita, Zadra, Rijeke i Zagreba, a ove godine od Stona do Mokala uključene su 32 vinarije“, zaključio je Slobodan Rosić, tajnik udruga Plavac mali – Pelješac i Pelješki vinski puti.

„U Dalmaciji je stara izreka „Svaku sortu hvali, ali plavac mali sadi“. Na Pelješcu se proizvodi 90 posto od ukupne hrvatske proizvodnje plavca malog. Na južnim stranama okrenutim prema moru sunce tri puta obasjava lozu. Prvi put direktnim zračenjem po vinogradu, drugi put u lomu svjetlosti od mora prema vinogradu te od kamena prema lozi. Zbog neujednačenosti zriobe na grozdu plavca mogu se naći bobice od zelenih nedozrelih do suhvica. Ova nedozrela bobica vinu će dati lepršavu svježinu, a suhvica punoću i bogatstvo mirisa suhog voća. Nagnuti tereni i specifični položaji razlog su zbog čega se grožđe na Pelješcu bere još uvijek ručno. Vinova loza stoljećima osigurava egzistenciju Pelješčana čija se tradicija nastavlja i prenosi s koljena na koljeno. U čast trudu pelješkog težaka i da bi se što vjernije prikazala tradicija uzgoja loze na škrtim i nepristupačnim terenima, u Putnikoviću je ove godine svečano otvoren Prvi hrvatski muzej vinarstva i vinogradarstva“, istaknula je Ana Barać, predstavnica udruga Plavac mali – Pelješac i Pelješki vinski puti.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje