Mario Njavro

Ne želimo gomilanje mehanizacije već projekte koji dižu konkurentnost

Agrovijesti
prof.dr.sc. Mario Njavro, pomoćnik ministra poljoprivrede Fotografija: Davor Višnjić/PIXSELL
Ruralni program i raspodjela potpora izazvali su žestoke kritike poljoprivrednih udruga, od novog vodstva ministarstva traže reviziju

S pozicije izvanrednog profesora zagrebačkog Agronomskog fakulteta Mario Njavro nedavno je imenovan pomoćnikom ministra poljoprivrede, vodit će Upravu za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj i međunarodnu suradnju. Problematika koju je naslijedio na mjestu pomoćnika vrlo je užarena, riječ je o programu ruralnog razvoja RH do 2020. koji je izazvao žestoke kritike poljoprivrednika.

Uskoro će godinu dana kako je zaključen prvi natječaj iz programa ruralnog razvoja, onaj za mjeru četiri, te pola godine od objave liste odabranih projekata. Radi se o potporama većim od 1,3 milijarde kuna, no isplaćeno je tek 4,56 milijuna kuna. Što je uzrok sporosti? Hoćemo li s takvim tempom izgubiti vrlo izdašne potpore?

Potpuno razumijem zabrinutost poljoprivrednika i javnosti. Ubrzanije povlačenje sredstava iz fondova Europske unije jedan je od prioriteta nove Vlade. U tom smislu, a vezano uz fond ruralnog razvoja, u ovom trenutku još nismo u opasnosti od gubitka sredstava, ali cjelokupan proces raspisivanja natječaja, obrade predmeta i isplate ne samo da ćemo ubrzati već ga i pojednostavniti te učiniti transparentnim.

Odabrani projekti izazvali su žestoke kritike nezadovoljnih sudionika natječaja. Naime, 11 vlasnika za 20 tvrtki dobilo je više od 500 milijuna kuna. Mnogi traže poništenje natječaja ili njegovu reviziju?

Nakon što sam imenovan pomoćnikom ministra napravljen je dubinski uvid ne samo kod mjere četiri već za sve natječaje. Sagledani su svi aspekti, od broja prijava i njihove kvalitete do uklapanja u kriterije pravilnika. Razrađeno je nekoliko scenarija kako bismo ubrzali postupak i namjera je da gospodarstva odluke dobiju što prije. Ne mogu reći bit će to sutra ili za tjedan dana, no bit će uskoro. Istodobno radimo intenzivno i na novim natječajima kako bismo povukli što više sredstava i investirali ih tamo gdje i pripadaju, u ruralni prostor.

Niste odgovorili, bit će ili neće revizije odobrenih projekata, s brojnih adresa to traže i očekuju?

Važno je naglastiti kako se kontrola prijavljenih i odobrenih projekta provodi i u tijeku prijave projekta, ali i njegove provedbe. U tom smislu razlikujemo redovite i izvanredne kontrole. Kontrole provodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ali projekti su podložni i kontroli drugih tijela. Između ostalog projekti su podložni i reviziji EU. Kao što sam već rekao sve što se poduzima ide u smjeru rješenja u okviru zakona i ciljeva ruralnog programa. Moramo biti sigurni da se sredstva koriste namjenski i sukladno pravilima EU. Za sve projekte kod kojih se to utvrdi postoji spremnost da idu u realizaciju što prije.

Više pročitajte na poslovni.hr.