ICAC

Neizvjesna cijena pamuka na globalnim tržištima

Agrovijesti
Pamuk Fotografija: Pixabay
Cijene pamuka na globalnim tržištima neznatno su porasle krajem listopada, a u studenom i početkom prosinca su u blagom padu, pri čemu je pad cijena zabilježen u Indiji dok je kinesko i pakistansko tržište stabilno, navodi se u izvještaju Međunarodnog savjetodavnog tijela (International Cotton Advisory Committee – ICAC).

Cijena featuresa na burzi u New Yorku trenutno se kreće nešto ispod 74 US centa po funti (1 lb = 0.45359237 kg).

Po izvještaju USDA (američko ministarstvo poljoprivrede) iz studenog globalna berba pamuka u ovoj sezoni bi mogla iznositi do 103.3 milijuna bala. U odnosu na prognoze iz listopada USDA je značajnije povećala prognoze berbe za Indiju (+ 500.000 bala, na 27.0 milijuna i za SAD (+128.000 na 16,2 milijuna).

Što se tiče globalne potrošnje pamuka, USDA predviđa da će se kretati do 112 milijuna bala.

Rast cijena u listopadu USDA objašnjava krizom novca u Indiji. Zamjena novčanica od 500 i 1.000 rupija, u gospodarstvu koja funkcioniraju na sustavu gotovinskog plaćanja, dovela je do zastoja u isporuci i smanjenju zaliha na globalnim tržištima.

Međunarodno savjetodavno tijelo industrije pamuka (ICAC) očekuje kako će kriza biti uskoro rešena.

Veći problem za indijski pamuk ICAC vidi u rastu proizvodnje u Pakistanu, indijskom najvećem uvozniku. Pakistan je objavio da u sezoni 2016/2017. očekuje povećanje domaće berbe za 18 posto, a kao rezultat toga, uvoz pamuka iz inozemstva mogao bi pasti za trećinu.

Zbog toga će se Indija truditi da nižim cijenama osvoji druga međunarodna tržište, zaključuju u International Cotton Advisory Committee i dodaju da će to, sa gledišta konkurencije, imati utjecaj na cijene drugih zemalja, jer i drugi izvoznici pamuka predviđaju rast proizvodnje u ovoj sezoni, uključujući SAD (+25%), Australija (+54%), Brazil (+20%) i Zapadna Afrika (+16%).

Cotlook indeks, koji obuhvaća cijene pamuka sa 15 najznačajnijih svjetskih tržišta, pokazuje da je indijski pamuk trenutno najjeftiniji.

Istodobono očekuje se da globalni uvoz ostane na razini prošlogodišnjeg. Kinezi su objavili minimalno povećanje kvota za uvoz pamuka (4.1 milijuna bala), Bangladeš očekuje povećanje uvoza od samo 2 posto. Turska je, kao i Pakistan, povećala domaću proizvodnju (+21%) i predviđa da će joj iz inozemstva trebati 12 posto manje pamuka.

Sa povećanom proizvodnjom namjenjenom izvozu i stabilnom uvoznom potražnjom pitanje je koliko će pamuk uspijeti naći kupaca, a odgovor na ovo pitanje bit će od velikog značaja za cijenu, navode u Međunarodnom savetodavnom tijelu industrije pamuka.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje