Novo izvješće

Neka od najproduktivnijih zemljišta u UK mogla bi uskoro postati beskorisna

Agrovijesti
Zemlja Fotografija: Pixabay
Poljoprivrednom zemljištu u Ujedinjenom Kraljevstvu prijeti rizik od neproduktivnosti unutar jedne generacije

Odbor za reviziju zaštite okoliša izvijestio je da su erozija tla i gubitak ugljika dva kritična faktora, a prirodni će okoliš biti ozbiljno ugrožen. U izvješću stoji da se važnost tla nije uvijek reflektirala u javnosti ili vladinim politikama, pa se njemu pridavalo malo pažnje u usporedbi sa zrakom, vodom ili bioraznolikosti. Predstojeći 25-godišnji plan za okoliš Odjela za okoliš, hranu i ruralne poslove Ujedinjenog Kraljevstva (DEFRA) trebao bi nastojati ispraviti dugogodišnji manjak pažnje te zaštitu tla staviti u središte politike zaštite okoliša. U izvještaju se predlaže da plan za hranu i poljoprivredu ne smije biti u suprotnosti sa planom za okoliš. Tlo se mora sagledati kao jedinstveni ekosustav a ne samo kao mjesto za uzgoj. „Tlo je od ključne važnosti za društvo. Zanemarivanje zdravlja tla moglo bi imati posljedice za sigurnost hrane, klimatske promjene i javno zdravlje.“

Preporuča se da DEFRA započne s godišnjim izvještavanjem stanja zagađenja tla u Engleskoj i Walesu. Manjak ugljika u tlu predstavlja prijetnju održivosti proizvodnje hrane, na najproduktivnijem zemljištu u Engleskoj s rizikom da isto postane beskorisno unutar vremenskog perioda jedne generacije zbog erozije tla i daljnjeg gubitka ugljika.

Načela dobre poljoprivredne i okolišne prakse nisu dovoljno ambiciozna kako bi se poduprli DEFRA-ini ciljevi održivog upravljanja zemljištem do 2030. godine, jer je njihov fokus samo na zaštiti od štetnih praksi, a ne na obnovi i poboljšanju kvalitete tla. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje