Najveći blagdan

Nekad i sad: Ovo su tradicionalni uskršnji običaji hrvatskog sela

Agrovijesti
Fotografija:
Pripreme za Uskrs počinjale su na Cvjetnicu kada se išlo na blagoslov grančica. No nisu to kao danas bile maslinove grančice, već se u crkvu nosio drenak

Uskrs je najveći kršćanski blagdan za koji se u našim krajevima od pamtivijeka vežu običaji koji su prethodili samoj njegovoj proslavi. Kroz razdoblja su se mijenjali, a u današnjem vremenu užurbani način života brojne je izblijedio, no ipak, i dan danas, narod drži do običaja i nastoji ih očuvati, piše velikogorički portal VG danas. 

Udruga Turopoljska tradicija iz Kosnice jučer je kod tržnog centra građanima darovala pisanice načinjene starinskim načinom farbanja jaja. Predstavili su i blagdansku košaricu koja se nosila na blagoslov, a prilikom našeg posjeta upitali smo ih da nam malo ispričaju kako je to nekad u Turopolju bilo kad se svijet pripremao za proslavu Uskrsa.

Pripreme za Uskrs počinjale su na Cvjetnicu kada se išlo na blagoslov grančica. No nisu to kao danas bile maslinove grančice, već se u crkvu nosio drenak.

-Drenak se na Cvjetnicu nosio na blagoslov, nisu se prije nosile maslinove grančice kao danas već je popularan bio drenak, no njega je danas teško naći. Čak i mi stariji koji smo odrasli na toj tradiciji danas nam je lakše uzeti maslinovu grančicu-priča nam gospođa Mara Bedeković iz Udruge.

-Uoči Uskrsa, na Veliki tjedan, nije se radilo na zemlji, to se poštivalo. Radile su se druge pripreme. U subotu se kuhala šunka, pripremalo se mladi luk, hren, pisanice su se radile, išlo se na blagoslov hrane i u nedjelju se uživalo-dodaje gospođa Mara.

Izrada samih pisanica bila je drugačija nego danas, iako se i danas u brojnim kućanstvima može naići na prirodnu metodu bojanja jaja.

-Nije bilo boja s kemikalijama, nego se sve na prirodan način kuhalo u ljuski od luka. Luk kad se čisti ljuske se spremaju, narežu na sitno i u tome se jaje kuha. Znalo se i u nešto zamotati jaje pa bi ono dobilo posebnu nijansu i šarenilo. Nije bilo ni naljepnica ni boja, i nekad se s voskom crtalo pa bi ostale sličice posebne na pisanici-opisala nam je gospođa Mara.

U košaricu koja se nosila na blagoslov nosio se luk, malo vina, rakija, hren, mladi luk, kukuruzni domaći kruh, kolači, šunka, sve što se spremalo. Danas, uspoređuje gospođa Mara, užurbani ritam života ipak ostavlja traga i na samim pripremama oko proslave Uskrsa, no dodaje kako je ljudima ipak stalo do tradicije i običaja.

-Danas je sve na brzinu, ljudi više nemaju vremena, ali ipak drže do nekakve tradicije i običaja. Zato će nam možda u ovim kriznim vremenima najviše nedostajati tradicionalnog obiteljskog okupljanja za Uskrs. Iako nas u užoj obitelji ima sedmero, znala se okupiti i familija pa bi nas bilo puno više-rekla nam je naša sugovornica.

No blagdanski stol ipak će biti prepun uskršnjih delicija, od nezaobilazne kuhane šunke, jaja, mladog luka, salate... Bit će tu i kolača, a u pripremi stola sudjeluje cijela obitelj.

-Krenut ćemo od juhe, zatim tu je šunka, odojak, teletina, salata, hren, mladi luk. Kolači također gibanica, bijela pita, mađarica i neki čokoladni kolač. Svi sudjeluju u pripremi-dodala je gospođa Mara.

U kojem god se vremenu nalazili za blagdane nas uvijek vežu brojni običaji koje nosimo sa sobom od svoga djetinjstva. Najvažnije je ipak da ove dane provedemo u krugu svojih najmilijih i barem načas zaboravimo na sve krize i nevolje koje su nas snašle u vremenima u kojima živimo.

Podijeli