ČEKAJU IH KAZNE

Neki trgovci se ne pridržavaju Vladine odluke i dižu cijene

Agrovijesti
Fotografija:
Samo pet dana nakon Vladine odluke o zaštićenim cijenama osnovnih namirnica, Državni inspektorat je utvrdio 14 povreda odluke, a u 48 inspekcijskih nadzora još se utvrđuju činjenice

Nakon što je Vlada 14. ožujka donijela odluku o iznimnoj mjeri kontrole cijena, prema kojoj gospodarski subjekti ne smiju dizati cijene za 27 skupina proizvoda iznad razine na kojoj su bile 30. siječnja, inspekcijski nadzor već je utvrdio 14 povreda te odluke.

"Tržišni inspektori Državnog inspektorata su, zaključno sa 19. ožujka 2020. godine, obavili 233 inspekcijska nadzora gospodarskih subjekata na području Republike Hrvatske. U 48 inspekcijskih nadzora se utvrđuju činjenice, a kod 14 gospodarskih subjekata utvrđene su povrede Odluke i Zakona, odnosno utvrđeno je povećanje cijena za proizvode iz kategorije: dječja hrana, dječje pelene, tjestenina, brašno, jestivo ulje, šećer, sol, riža, mesne konzerve, riblje konzerve, voda za piće, zaštitne rukavice, deterdženti za rublje te sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku", rekao je sc.dr. Andrija Mikulić, glavni državni inspektor za Slobodnu Dalmaciju.

Zbog nepoštene prakse trgovac može biti kažnjen i sa 10.000 do 100.000 kuna, odgovorna osoba u trgovini s još 10.000 do 15.000 kuna, a fizička osoba u trgovini sa 5000 do 15.000 kuna.

Tržišnoj inspekciji je posljednjih dana upućeno 16 prijava potrošača vezanih uz poskupljenje zaštićenih proizvoda - svježeg mesa, dječje hrane i brašna.

Kako dojavljuju čitatelji Slobodne, kilogram pilećih prsa u jednoj se trgovini prodavao za 85 kuna, a 30 dkg vakuumirane pancete plaćao se i 100 kuna. Cijene povrća su također otišle u nebo - paprike su se prodavale za 25 kuna, a zelena salata za 15 kuna.
 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje