Državno natjecanje u oranju u Kupinečkom Kraljevcu

Nema kruha ni kolača, bez dobrih orača – oranje podiže prinose i do 8 posto

Agrovijesti
Državno prvenstvo u pranju u Kupinečkom Kraljevcu Fotografija: Goran Stanzl/PIXSELL
Na natjecanju je tako ove godine Radivoj Rekić iz Virovitičko-podravske županije postao pobjednik u kategoriji pluga ravnjaka, a Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske županije pobjednik je u kategoriji pluga premetnjaka. Ekipno je Koprivničko-križevačka županija zauzela prvo mjesto, dok je na 6. Natjecanju u oranju konjima  nastupilo 6 natjecatelja, od kojih je titulu najboljeg ponio Josip Dorić iz Brodsko-posavske županije.

„Nema kruha i kolača, bez dobrih orača, tako glasi jedan stih iz neslužbene himne hrvatskih natjecatelja u oranju koji se zadnjih 15 godina prvo natječu na županijskim takmičenjim, a potom se okupe na državnom, sa kojeg pobjednici Hrvatsku predstavljaju na Svjetskom prvenstvu u oranju.

Državno prvenstvo u pranju u Kupinečkom Kraljevcu

Ove kišne subote, čak 30 orača iz 15 županija odmjerili su snage na 15. Natjecanju u oranju, kojemu je u Kupinečkom Kraljevcu pokrovitelj bio grad Zagreb. Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba nije se sramio ponoviti kako je on dijete sa sela koja zna šta je poljoprivreda i oranje. Bandić je na otvorenju zaželio oračima mnogo sreće i ravnu brazdu te je s obzirom na vremenske prilike i kišu koja je počela padati pozvao sve prisutne rečenicom „Nemojmo čekati, idemo orati!“.

Državno prvenstvo u pranju u Kupinečkom Kraljevcu

Natjecanja su, zaoravanjem prve brazde konjima, svečano otvorili on i akutalni ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Loše vrijeme, kiša i blato, nisu išli na ruku brojnim posjetiteljima, koji su uživali u kuluturno-umjetničkom programu, nastupu folklornih skupina, te prodaji proizvoda lokalnih OPG-a, ali je pomogla oračima, da lakše krenu u njivu, u preoravanje nakvašene zemlje u u 150 minuta, koliko su imali vremena da prema propozicijama Svjetske oračke organizacije zaoru zadanu parcelu. Na natjecanju je tako ove godine Radivoj Rekić iz Virovitičko-podravske županije postao pobjednik u kategoriji pluga ravnjaka, a Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske županije pobjednik je u kategoriji pluga premetnjaka. Ekipno je Koprivničko-križevačka županija zauzela prvo mjesto, dok je na 6. Natjecanju u oranju konjima  nastupilo 6 natjecatelja, od kojih je titulu najboljeg ponio Josip Dorić iz Brodsko-posavske županije.  

Državno prvenstvo u oranju

Natjecatelje i njihovo oranje ocjenjivali su certificirani suci koji sagledavaju više parametara. Svaka županijska udruga imenuje po dva iskusna i stručna suca sposobna pratiti orače kao treneri. Prilikom ocjenjivanja se ne ocjenjuje brzina nego kvaliteta oranja. Suci ocjenjuju sljedeće elemente: otvaranje prve brazde, naor, sjetveni sloj, ulaze i izlaze parcele, razor, pravac, a natjecanje se odvija po pravilima Svjetske oračke organizacije (World Ploughing Organization). Uz bogat kulturno-umjetnički program i gastronomsku ponudu, bile su organizirane vožnje kočijama i jahanje konja te ponija, a da je bilo lijepše vrijeme sigurno bi ga posjetilo više ljudi jer se Bandić potrudio organizirati i besplatan prijevoz autobusima iz grada od oračkih parcela, na prostoru tvrtke Fragaria.

Državno prvenstvo u oranju

 „Za dobre rezultate u poljoprivredi potrebno je puno znanja, ali i suvremena mehanizacija s kojom je moguće brže i kvalitetnije pripremiti tlo za dobre prinose. Protekle godine bile su opterećene problemima, posebice manjkom novca i mehanizacije s kojom raspolažu poljoprivrednici, koja je gotovo za staro željezo. Prosječna starost traktora je 30 godina. Od 114.313 registriranih traktora samo njih 590 nabavljeno je prošle godine. Ti negativni trendovi odlaze u prošlost i već se vide rezultati. Uz bolju dostupnost EU novca koju smo osigurali, intenzivno radimo i na povoljnijim financijskim kreditima uz kamatnu stopu od 0,5 do 1,5 posto, što će poljoprivrednicima omogućiti da dio sredstava kojim moraju nadopuniti svoje EU investicije - dobiju pod povoljnim uvjetima.“,  pohvalio se ministar Tolušić.  Predsjednica HUONO-a i jedina dosadašnja hrvatska oračica Draženka Grah kazala nam je kako se nada da će se uskoro pojaviti još žena koje će se natjecati. Poljoprivreda je osnova života i hrane, a zbog nje sam i ja danas takva kakva jesam – ponosna što sam dijete poljoprivrednika, kaže Grah, koja nam je stručno objasnila da je oranje jedna od osnovnih agrotehničkih mjera, koja može povećati prinose u ratarstvu za čak 8 posto.

Državno prvenstvo u pranju u Kupinečkom Kraljevcu

Prvo natjecanje orača u Hrvatskoj održano je prije više od 50 godina, točnije, 4. kolovoza 1957. na površinama tadašnjeg vrtlarskog poduzeća „Žitnjak“ u Zagrebu. Natjecali su se poljoprivrednici - traktoristi s područja tadašnjeg kotara Zagreb,  a pobjednik tog natjecanja bio je Josip Koprivnšček iz PZ Zaprešić. To je ujedno bilo i prvo natjecanje u oranju u bivšoj državi, a na 9. svjetskom natjecanju orača u Parizu 1961. godine, po prvi puta nastupio je jedan natjecatelj iz Hrvatske, Ivan Karlovčan iz Virovitice.

Državno prvenstvo u pranju u Kupinečkom Kraljevcu

Nakon osmostaljenja Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača osnovana je s ciljem očuvanja i unapređenja vještine oranja, promoviranja natjecanja u oranju, razvoja i primjene novih tehničkih dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji te poticanje razmjene iskustava između poljoprivrednika te svih dionika na županijskim, državnim te svjetskim natjecanjima. Zahtjev za članstvo u Svjetskoj oračkoj organizaciji poslan je 2005. godine i od tada ravnopravno sudjelujemo na Svjetskim natjecanjima u oranju, a te je godine održano u Češkoj. Od tada našu su orači bili na natjecanjima u Irskoj, Litvi, Austriji, Sloveniji, Novom Zelandu, Švedskoj, dok smo 2012. i sami organizirali svjetsko natjecanje koje je održano u Biogradu. Uslijedila su ona u Kanadi, Francuskoj, Danskoj, Engleskoj. Svjetsko natjecanje ove godine održati će se u Keniji, a nas će predstavljati prošlogodišnji pobjednici Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije i Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske.

Državno prvenstvo u pranju u Kupinečkom Kraljevcu

 

REZULTATI

 

Plug ravnjak

Oranje

1.mjesto Radivoj Rekić, Virovitičko-podravska županija

2. mjesto Saša Višak, Koprivničko-križevačka županija

3. mjesto Mijo Samardžija, Požeško-slavonska županija

 

Plug premetnjak

Oranje

1.mjesto Zoran Piskač, Bjelovarsko-bilogorska županija

2.mjesto Ivan Spudić, Karlovačka županija

3.mjesto Zoran Radiček, Koprivničko-križevačka županija

 

Ekipno

Državno prvenstvo u oranju

1.mjesto Koprivničko-križevačka županija

2.mjesto Bjelovarsko-bilogorska županija

3.mjesto Virovitičko-podravska županija

 

Natjecanju u oranju konjima

Državno prvenstvo u pranju u Kupinečkom Kraljevcu

 

Josip Dorić iz Brodsko-posavska županija

Ivan Dugaja iz Virovitičko-podravska županija

Mirko Majsec iz Krapinsko-zagorska županija

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje