Izbor najuzornije hrvatske seoske žene

Nema niš prek noći, a mi delamo polako, sve bez dugova

Agrovijesti
Štefica Korade, kandidatkinja Krapinsko-zagorske županije za izbor Najuzornije hrvatske seoske žene Fotografija: Boris Ščitar/PIXSELL Pogledajte galeriju
Prije deset godina Štefica je registrirala svoj OPG, a sada joj je u planu izraditi internetsku stranicu, ali i razviti seoski turizam

U Zagrebu, kamo su otišli zbog posla, “izdržali” su dvije godine. Nisu se, prisjeća se, pravo ni ulogorili, a već je bilo vrijeme da se vrate na svoje zelene brege jer sa svojim zagrebačkim plaćama - njezinom iz administracije Psihijatrijske bolnice Jankomir i njegovom konobraskom - teško da su mogli graditi kuću. 

Prvi su bili sljez i melisa

Tražili su puteve što i kako dalje i otišli u Njemačku. Štefica Korade ondje je sa suprugom Franjom bila četiri-pet godina, oboje su radili, štedjeli i završavali svoj dom u Petrovoj Gori nedaleko od Lobora. I nisu stali samo na podizanju krova nad glavom već su kupovali zemlju, širili posjed i najprije na jednom hektaru posadili sljez, a na još pola hektara melisu. Ovo ljekovito bilje prodavali su na veliko.

Istodobno, kod njihove kuće bujala su dva grma malina, da se nađe za pojesti. Ubrzo su imali dva reda pa se već moglo praviti i marmeladu. Danas obitelj Korade ima više od tisuću sadnica malina od kojih Štefica kuha pekmez. U eko-punionicu u Krapini odvozi to bobičasto voće, kako bi u ponudi imala i sok bez dodataka šećera. Posadili su i aroniju, imaju breskve, višnje pa i od tog voća prave i sok i pekmez te nešto trsja, za vino. 

Štefica Korade, kandidatkinja Krapinsko-zagorske županije za izbor Najuzornije hrvatske seoske žene

- Zemem lonac i kuhaču i tak’ delam pekmez, po starinski - govori 51-godišnja Štefica vodeći nas po imanju razasutom po bregima gdje na vrhu dolazimo do stare klijeti koja se sada adaptira. Stara je više od sto godina i nekoć je pripadala Štefičinom djedu. Koradeovi su je iz Zlatara preselili na svoj grunt.

- Skupljam starine, imam puno tanjura, vrčeva, kovanica... Jednog dana budem ih izložila. Htjeli bismo imati seoski turizam. Delamo pomalo, da ne idemo u dugove. Nema ništa prek’ noći, k’o drukče misli, taj se jako vara - izgovara Štefica spuštajući se do voćnjaka koji treba kositi. 

Uzima tirmer, preko kovrčave kose navlači zaštinu masku i pali “mašinu”. Najmlađi od njezino troje djece, 15-godišnji srednjoškolac Martin pomaže mami. 

- Nas dva smo tu sami, muž i dalje dela u Njemačkoj, al’ sad je u završnici. Srednji sin Antonio je operni pjevač. Živi u Beču. Najstariji Marko je u Njemačkoj. Sva tri sina sviraju klavir, Antonio i harmoniku. Mislim da su pokupili gen Franjinog oca koji je vozio kočije i svirao gitaru - veselo kaže domaćica. 

Štefica Korade, kandidatkinja Krapinsko-zagorske županije za izbor Najuzornije hrvatske seoske žene

Kad ju pitamo nedostaje li joj život u gradu, na trenutak se zamisli, ali već odgovara da s brega ne želi: - Da sam bliže gradu, otišla bih u kazalište. Ovak’ mi je to puno vožnje, a nemam ni s kim - sliježe ramenima.

Sve je ekološko

Štefica nam govori da voli čitati, rado odlazi na vožnju biciklom, s Martinom igra badminton. Zimi redovito ide na plivanje. Nedavno je bila kod supruga u Njemačkoj pa su išli na Oktoberfest.

- Nemam vremena za šminku i modu, al’ za sebe i sina ga nađem. Kad ovaj posao postane muka, zamrzite ga i to više nije to. A ja volim ovo što radim i lijepo mi je. Tko razumije prirodu i živi s njom, razumije da nekad sve rodi, a nekad ne - kaže zastajkujući pokraj sadnica na kojima se crvene posljednje ovogodišnje maline. Svo njezino voće u ekološkoj je proizvodnji. 

S paletom proizvoda OPG-a koje je registrirala prije deset godina Štefica odlazi na brojne sajmove. Osim u Zagorju i Zagrebu njezini su sokovi i pekmezi jako traženi i u Rijeci. Uskoro će, otkriva nam, napraviti i internetsku stranicu OPG-a u čijem će održavanju zacijelo pomoći Martin. 

Štefica Korade, kandidatkinja Krapinsko-zagorske županije za izbor Najuzornije hrvatske seoske žene

Kad govori o svom životu na selu, Štefica Korade ne krije zadovoljstvo što je baš ona ta koja svoje susjede Zagorce uspijeva organizirati na akcije: - Uhvatimo lopate i metle i delamo.  - kaže Štefica Korade. 

PROFIL KANDIDATKINJE

Ime i prezime: Štefica Korade

Godište: 1965

Županija: Krapinsko-zagorska

Mjesto u kojem živi: Petrova Gora

Bračno stanje: udana

Broj djece: troje

Stručna sprema: SSS - upravni referent

Aktivnosti: podpredsjednica Udruge žena Lobor, članica Udruge vinara Lobor, članica Fašničke grupe Lobor

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje