Istraživanje

Nema znanstvenih dokaza da je organska hrana zdravija od konvencionalne

Agrovijesti
Ekološka poljoprivreda Fotografija: Thinkstock
Nedavno istraživanje koje je proveo istraživački centar “Pew Research Center” sa sjedištem u Washingtonu pokazalo je kako više od polovice Amerikanaca vjeruje da je organska hrana zdravija od konvencionale, iako nemaju nikakvih dokaza za to.

Na pitanje zašto kupuju organsku hranu, 55 posto je odgovorilo kako vjeruju da su organske namirnice hranjivije, 40% ih je reklo da je samo “neka” hrana koju kupuju organska, a 75 posto njih je reklo kako vjeruje da je organska hrana zdravija.

“To je učinio 20-godišnji marketing”, kaže Steve Savage stručnjak za agrikulturu koji piše o održivoj poljoprivredi.

Prodaja organskih poljoprivrednih proizvoda dosegnula je rekordne razine u 2015. godini. U odnosu na 43,3 milijarde dolara iz 2014.godine, proizvodnja organske hrane je prošle godine narasla 11 posto i sada je profitabilnija od uzgajanja konvencionalne.

Unatoč pomami za organskom hranom, Steve Savage kaže kako nema znanstvenih dokaza o zdravstvenim prednostima organske hrane.

Za jednu studiju iz 2012. godine na univerzitetu Stanford proučavano je 237 vrhunskih radova na ovu temu i nisu nađeni nikakvi dokazi o značajnoj razlici po pitanju koristi za zdravlje ljudi između organske i konvencionalne hrane.

“Mnogi ljudi vjeruju kako je organska hrana sigurnija, ali se takvo vjerovanje ne temelji na činjenicama, kaže Savage i savjetuje da se umjesto trošenja novca na (skuplju) organsku hranu, više kupuje voće i povrće koje ima veću nutritivnu vrednost.

U konkretnom istraživanju “Pew Research Center” kao najčešći razlog za kupovanje organske hrane navedena je nutritivna vrijednost, ali i vjerovanje da ima manje pesticida.

Savage kaže kako ne mora biti točno da organska hrana sadrži manje pesticida. Iako su poljoprivrednici koji proizvode organsku hranu obavezni ne ne koristiti umjetno gnojivo, dozvoljeno im je da koriste druga sredstva koja mogu biti relativno otrovna, iako se smatraju organskim, i navodi kao primjer bakar sulfat, koji je od američkog Odjela za poljoprivredu (USDA) odobren za upotrebu.

Prema magazinu “Scientific American” koji je proučavao znanstvena otkrića i tehnološke inovacije od 1845. godine, nije dokazano da organska poljoprivreda ima bolji utjecaj na okolinu od tradicionalne poljoprivrede. Uz to, navodi se u studiji, mnogi organski proizvodi se uvoze iz inozemstva, što opet postavlja pitanje sigurnosti i pridržavanja pravila proizvodnje.

Savage kaže kako brine rastući strah od neorganske hrane, što može dovesti do lošeg izbora namirnica.

“Ljudi sumnjaju u proizvođače, što nije problem za one koji imaju novca da ga troše na nešto što nije istina. Međutim, ljudi sa slabijim primanjima, sada dovode u sumnju kupovanje proizvoda ili ih kupuju manje nego inače, jer je stvorena slika kako konvencionalna hrana nije sigurna”, kaže on.

“Ipak, iako većina Amerikanaca vjeruje da je organska hrana zdravija, to ne znači da oni i kupuju takvu hranu. Primjerice, pripadnici milenijske generacije više vjeruju kako je organska hrana zdravija nego što to misle starije osobe, ali je vjerojatno manje konzumiraju”, kaže Cary Funk direktor u istraživačkom centru i autor studije.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje