PROZVALI MINISTRICU

Neretvanska mladež protivi se programu pomoći manjinama

Agrovijesti
Fotografija:
Udruga proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež oštro je reagirala na najavljeni nacrt rebalansa proračuna i prozvala ministricu poljoprivrede Mariju Vučković da se protivi potporama sektoru agrumarstva

Udruga proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež uputila je priopćenje u kojem izražava nezadovoljstvo predloženim nacrtom rebalansa Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. i projekcijama za 2021. i 2022., donesenog na sjednici Vlade RH 07.05.2020.

U Udruzi napominju da su u dva navrata tražili uvrštavanje u Državni proračun sektor agrumarstva, kao iznimno osjetljivog sektora. Prvi put su to tražili 9. listopada 2019., a drugi put pred rebalans 29. travnja 2020. godine. Iz nacrta rebalansa nije vidljiva niti jedna pozicija ostavljena za potporu sektoru agrumarstva u dolini Neretve, tvrde. Zaključak svemu ovome je očito i često spominjana teza da je aktualna ministrica poljoprivrede bila i ostala protiv potpore ovom osjetljivom sektoru, stoji u njihovom priopćenju.

Protive se programu pomoći manjinama

"Nekako bi se i pomirili sa situacijom oko financijskih poteškoća nastalih virusom COVID19, međutim ne možemo se pomiriti sa činjenicom dvostrukih - trostrukih mjerila. Očito su neki privilegiraniji od ostalih. U tom smislu, između ostalog, napominjemo danas objavljen natječaj Ministarstva poljoprivrede za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima gdje
tradicionalno žive manjine. Programom je predviđeno svakom OPG-u bespovratno dodijeliti do 60.000 Kn, ukupno 14.000.000 Kn. Napominjemo da je istim projektom u prošloj godini dodijeljeno 15.800.000 Kn. Također, isti ta gospodarstva imaju mogućnosti i prednosti prijave na projekte iz mjera ruralnog razvoja", stoji u njihovom priopćenju.

"Trebamo li mi koji tradicionalno živimo na ovim područjima i to više generacija postati manjina da bi bili prihvatljiv korisnik za Ministarstvo poljoprivrede? Zašto Ministarstvo poljoprivrede ne bi i drugim OPG-ovima u Republici Hrvatskoj dali ovako izdašnu potporu za razvoj i unapređenje gospodarstva?", pitaju se te pozivaju Vladu RH da amandmanom u saborsku proceduru predloži uvrštavanje potpore za iznimno osjetljivi sektor agrumarstva.