Gnojivo za bioplin i natrag

Nestlé Waters pomaže švicarskim poljoprivrednicima

Agrovijesti
Nestle Waters pomaže švicarskim poljoprivrednicima Fotografija: Nestle Waters
Poljoprivreda je obiteljska tradicija za Christiana Boeufa čiji je otac vodio gospodarstvo prije nego ga je on preuzeo sa 16 godina. Kako bi farma ostala ekološka Beouf traži inovativne načine brige za svoju zemlju i usjeve

Jedan od načina bio je sudjelovanje u stvaranju bioplinskog postrojenja na mjestu Nestlé Watersovog branda Henniez - švicarske mineralne vode. Bilo je to ekološko rješenje za višak gnojiva od krava. Sirovo se gnojivo transportira u obližnje postrojenje koje stvara bioplin.

Projekt počinje i završava s mrežom lokalnih poljoprivrednika. U zamjenu za gnojivo od njihovih krava, dobivaju visoko traženo  gnojivo koje je ekološko i vrlo hranjivo – finalni proizvod nakon procesa fermentacije u bioplinskom postrojenju. Poljoprivrednici ga zatim ponovno koriste na svojim usjevima, štedeći novac jer moraju kupiti manje gnojiva. Ova razmjena je troškovno neutralna i pomaže stvaranju održivog poljoprivrednog poslovanja zbog oporavka vrijednih hranjivih tvari koje bi inače bile izgubljene.

Nestle Waters pomaže švicarskim poljoprivrednicima

Chistian opisuje partnerstvo s Nestlé Waters kao nagrađujuće, znajući da se gnojivo koristi za stvaranje zelene energije. „Možemo koristiti gnojivo proizvedeno u biolinskom postrojenju kako bi uzgajali usjeve. To znači da možemo štedjeti na struji i plinu.“

Premium gnojivo proizvedeno u postrojenju biljke lako apsorbiraju te ono stvara manju emisiju amonijaka u okoliš. Zbog ekološke kvalitete gnojiva Boeuf više ne treba koristiti fungicide na svojim usjevima.

Nestle Waters pomaže švicarskim poljoprivrednicima

Nestlé Waters je financirao  studiju izvodljivosti i tražio partnere u 2009. godini, istražujući moguće uzroke štete izvoru vode za Henniez.

U suradnji s Groupe E Greenwatt, izgrađeno je postrojenje obnovljivih izvora energije pokraj punionice. Struja generirana iz izgaranja gnojiva, zajedno s otpadom od kave iz lokalnih Nespresso i Nescafé tvornica, prodaje se švicarskoj mreži.

Toplina iz postrojenja pokreće objekt Hennieza, smanjujući emisiju CO2 za 50 posto.

Među 27 lokalnih poljoprivrednika uključenih u projekt, je i Laurent Gentil koji je radio na svojoj obiteljskoj farmi 30 godina.

U svijetu u kojem se švicarski poljoprivrednici suočavaju s nesigurnom budućnošću, on je ponosan da može biti dijelom zajedničkog projekta za koji kaže da bi trebao pomoći njegovim prinosima i agro-raznolikosti na njegovoj zemlji.

„Više nemamo problem brzog pražnjenja jama za gnojivo jer ga za nas odvoze u postrojenje“, kaže Laurent.

Podupiranje održive poljoprivrede u ovom eko projektu je dobro za poljoprivrednike, okoliš i Nestlé Waters.

„Nije bilo lako na početku“, kaže Michael Marchuard, manager za održivost hennieza. „Morali smo pridobiti povjerenje poljoprivrednika i uvjeriti ih da nećemo naštetiti njihovim životnim uvjetima. No sada je ovo odlično partnerstvo – win-win.“

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje