HGK

Nešto viša inflacija u ožujku zbog rasta cijena hrane

Agrovijesti
Police trgovina Fotografija: Pixabay
Tako su cijene prerađenih i neprerađenih prehrambenih proizvoda izravno utjecale na 42% rasta ukupnih potrošačkih cijena

U ožujku su potrošačke cijene porasle na godišnjoj razini za 1,1%, što je 0,3 postotna bodova više od godišnje inflacije u veljači. Ubrzanje rasta godišnje inflacije u ožujku posljedica je rasta cijena neprerađenih prehrambenih proizvoda (2,1%), koje su padale u prethodna dva mjeseca te ubrzanja rasta cijena energije (sa 1,4% na 1,8%) i industrijskih proizvoda bez prehrane i energije (s 0,2% na 0,3%).

Tako su cijene prerađenih i neprerađenih prehrambenih proizvoda izravno utjecale na 42% rasta ukupnih potrošačkih cijena. Istodobno su cijene usluga nastavile rasti postojanom stopom od 1,0%, kakva se ostvaruje posljednjih pet mjeseci. Kod usluga se i dalje ističe rast cijena ugostiteljskih usluga od 4,1% iako više nema baznog utjecaja povećanja stope PDV-a iz prošle godine. Očito je rast nastavljen u kontekstu veće potražnje, osobito inozemne turističke potražnje.

Cijene energije su u ožujku rasle nešto brže zbog godišnjeg rasta cijena plina (0,5%), koje su u prethodnom mjesecu imale godišnji pad od 0,5%, dok je rast cijena struje ostao isti (6,3%), a rast cijena goriva i maziva je bio niži nego prethodnog mjeseca (s 0,7% na 0,0%).

U sljedećim mjesecima očekujemo nešto više razine inflacije iako i nadalje u okvirima umjerene razine (do 2%), pod utjecajem rasta cijena nafte na svjetskom tržištu (kojega trenutno potenciraju sukobi u Siriji) i hrane (zbog nepovoljnih agrometeoroloških uvjeta).

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje