Poslovanje kompanija

Neto dobit Podravke za prvo polugodište 97,3 milijuna kuna

Agrovijesti
Podravka Fotografija: Marijan Šušenj/PIXSELL
Neto dobit Grupe Podravka za prvo polugodište ove godine bila je 97,3 milijuna kuna, što je rast od 5,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestili su u petak iz te kompanije. Prihodi od prodaje u istom su vremenskom razdoblju ostvarili rast od 26,2 posto i iznosili 1,98 milijardi kuna.

 Neto dobit Grupe Podravka za prvo polugodište ove godine bila je 97,3 milijuna kuna, što je rast od 5,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestili su u petak iz te kompanije.

Prihodi od prodaje u istom su vremenskom razdoblju ostvarili rast od 26,2 posto i iznosili 1,98 milijardi kuna.

Strateško poslovno područje Prehrana ostvarilo je prihode od prodaje od 1,6 milijardi kuna što je rast od 34,3 posto. Taj se pomak velikim dijelom pripisuje konsolidaciji Grupe Žito.

Prihodi od prodaje vlastitih marki proizvoda unutar poslovnog područja Prehrana porasli su 29,5 posto.

Prihodi od prodaje drugog strateškog poslovnog područja Farmaceutika bili su 379,1 milijun kuna te su u odnosu na godinu ranije, usprkos negativnom utjecaju tečajnih razlika, porasli za 0,4 posto.

Bez utjecaja tečajnih razlika, segment farmaceutike ostvario bi rast prihoda od 4,7 posto. Vlastite marke proizvoda u okviru tog strateškog poslovnog područja ostvarile su rast prihoda od 4,8 posto.

Kada je riječ o tržištima Podravke, sve su četiri regije ostvarile porast prihoda od prodaje u odnosu na prvu polovicu 2015.

Najveći rast zabilježila je Regija Rusija, ZND i Baltik i to 68,2 posto pri čemu se podjednaki doprinos pripisuje segmentima prehrane i farmaceutike.

Negativan utjecaj na prihode od prodaje Grupe Podravka, navodi se, imao je utjecaj valutnih tečajeva i to u iznosu od 42,6 milijuna kuna s tim da najveći negativan utjecaj bilježe ruski rubalj (-25,6 milijuna kuna) te euro (-5,9 milijuna kuna).

Glavno obilježje rezultata poslovanja Grupe Podravka u prvome polugodištu aktualne godine, što su na svojoj sjednici ustvrdili Uprava i Nadzorni odbor Podravke, jest nastavak pozitivnih trendova poslovanja na svim razinama.

U priopćenju se naime ističe, kako je akvizicijom Grupe Žito u Grupu Podravka, 1. listopada lanjske godine,  započela i konsolidacija poslovanja te grupe što se pozitivno odražava na rezultate poslovanja.

"Uz pozitivan utjecaj konsolidacije Grupe Žito u našu kompaniju, svakako valja naglasiti kako smo i uz vrlo negativan utjecaj tečajnih razlika za prvih šest mjeseci tekuće godine koji nam nije išao u prilog, ostvarili pozitivne pomake i na razini prihoda i na razini neto dobiti Grupe Podravka. U vremenu koje je pred nama slijedi daljnje snaženje kompanije te fokus na dva glavna strateška cilja, a to su konsolidacija i jačanje naše pozicije u Adria regiji te nastavak već započete internacionalizacije izvan Adria regije", istaknuo je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić prilikom objave rezultata poslovanja za prvo polugodište.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje