Širenje proizvodnje

Niču nasadi lješnaka u Bačkoj za potrebe Ferrera na 700 ha

Agrovijesti
Lješnjaci Fotografija: Pixabay
“Ferrero”, koji je vlasnik kompanije “Agriser”, namjerava ove i iduće godine napraviti  nasade lješnjaka na svih 700 hektara u Aleksi Šantiću, gdje je već formirao rasadnike na 40 hektara, sa oko 700.000 sadnica, što je više od ukupne dosadašnje količine lijeske u Srbiji.

Sezona poljskih radova u Vojvodini nastavljena je i u prosincu zahvaljujući sadnji lješnjaka na imanjima poljoprivrednika u Crvenki i beogradske kompanije “Agriser”, koja je kupila 700 hektara zemlje kombinata “Aleksa Šantić” u istoimenom selu.

Lješnjak se na ovim lokacijama sadi za talijansko čokoladno carstvo Ferrero, jednog od svjetskih lidera u konditorskoj industriji, sa čuvenim brendovima "kinder” i “nutela”.

“Ferrero”, koji je vlasnik kompanije “Agriser”, namjerava ove i iduće godine napraviti  nasade lješnjaka na svih 700 hektara u Aleksi Šantiću, gdje je već formirao rasadnike na 40 hektara, sa oko 700.000 sadnica, što je više od ukupne dosadašnje količine ljeske u Srbiji.

Sadnicama od “Agrisera” nasadi su formirani i u Crvenki, gdje su pojedini poljoprivrednici ove godine i sami počeli da proizvode sadni materijal.

Vađenje sadnica iz rasadnika, kao i sadnja i sijanje lješnjaka nisu nimalo laki poslovi na niskim temperaturama, pa je sezoncima satnica povećana. 

U Crvenki se nadaju dobroj zaradi od lješnjaka koji trenutno ima odličnu cijenu, sa mnogo manjom ponudom od potražnje, zbog čega su ga srpski konditori prisiljeni uvoziti , najviše iz Turske. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje