Trgovina magarcima

Niger zabranio izvoz magaraca

Agrovijesti
Magarac Fotografija: Pixabay
Dužnosnici upozoravaju kako je trgovina magarcima u Nigeru postala toliko profitabilna, da stočari zanemaruju uzgo drugih vrsta domaćih životinja.

Vlada u afričkoj državi Niger zabranila je izvoz magaraca i upozorila kako nekontrolirana prodaja, većinom u azijske zemlje, može ozbiljno ugroziti broj ovih životinja.

"Broj magaraca u Nigeru će biti desetkovan, ako se izvoz nastavi", rekao je jedan vladin dužnosnik za BBC.

Kina uvozi veliki broj magaraca iz Nigera i koristi njihovu kožu za proizvodnju želatina, koji se koristi za pravljenje medicinskih tonika, afrodizijaka i krema protiv starenja.
Burkina Faso je u kolovozu također zabranila izvoz magaraca iz sličnih razloga, navodi BBC.

"Više od 80.000 magaraca je izvezeno od početka godine, što je daleko više u usporedbi sa 27.000 prošle godine", rekao je Ate Isa, nigerski ministar za stočni fond. Dužnosnici upozoravaju kako je trgovina magarcima u Nigeru postala toliko profitabilna, da stočari zanemaruju uzgoj drugih domaćih životinja. Vlada je takodje zabranila ubijanje magaraca.

Cijena magaraca je skočila na 100 do 145 dolara, dok se ranijih godina ova životinja u Nigeru mogla kupiti za 34 dolara.

Magarci se u Nigeru koriste za transport različitih dobara, a u nekim krajevima se njihovo meso koristi za ishranu.

Magareća koža koristi se za pravljenje skupih lijekova i kozmetike u Kini, kao što je medicinski tonik za pročišćavanje krvi i jačanje imunog sistema i drugih kozmetičkih proizvoda

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje