Nije svaki genetski inženjering genetsko modificranja

Agrovijesti
Sjeme Fotografija: Thinkstock
EU teba imati širi uvid u nove tehnike odgajanja i inovacije u sektoru sjemenskog materijala, rekao je izvor u Europskoj komisiji povodom novog znanstvenog izvještaja o tehnikama genetskog inženjeringa u poljoprivredi.

EU teba imati širi uvid u nove tehnike odgajanja i inovacije u sektoru sjemenskog materijala, rekao je izvor u Europskoj komisiji povodom novog znanstvenog izvještaja o tehnikama genetskog inženjeringa u poljoprivredi.

Na te tehnike se gleda kao na obećavajuće novo polje u poljoprivredno-prehrambenom sektoru i čak ih smatraju nužnim da bi se odgovorilo na globalne izazove poput rasta stanovništva i klimatskih promjena.
 
Europski povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane Vitenis Andiukaitis tražio je obrazloženje o novim tehnikama u poljoprivrednoj biotehnologiji.
 
Nove tehnike odgajanja biljaka (PBT) fokusirane su na razvoj novih osobina sjemena neke vrste genetskim inženjeringom. Biljke nastale uz pomoć novih tehnika odgajanja u poljoprivredno-prehrambenoj industriji se neće smatrati genetski modificiranim jer u njihovim genima neće biti strane DNK i moći će se razvijaju prirodno.
 
Protivnici međutim kažu da je to samo još jedan pokušaj da se Europljanima "na mala vrata" prodaju genetski modificirani organizmi (GMO).
 
Glasnogovornik Komisije za zdravlje, sigurnost hrane, okoliš i ribarstvo Enrico Brivio rekao je u travnju 2016. za EurActiv.com kako se "moramo odmaknemo od priča o GMO kada je riječ o inovacijama u području reproduktivnog materijala biljaka". "Ne treba se tretirati sve nove tehnike kao 'skriveni' GMO", istaknuo je tada Brivio.
 
Izvor u Povjerenstvu rekao je kako u izvješću nema stava o pravim pitanjima, niti preporuka. Međutim, kako je naveo izvor, "općenito govoreći Povjerenstvo razmatra širi pogled EU na nove tehnike odgajanja i inovacije u sektoru sjemena i dalje ako bude potrebno".
 
Povjerenstvo će 28. rujna organizirati konferenciju na visokoj razini o biotehnologiji u poljoprivredi, a izvori iz EK kažu kako će to biti "ključni trenutak" za tu temu. Jedan od glavnih zaključaka u izvješću Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) EK je da se nove tehnike znatno razlikuju od drugih i da njihovo grupiranje "nije optimalno sa znanstvene i tehničke točke gledišta".
 
Pored toga, znanstvenici ističu kako te tehnike mogu donijeti promjene biljkama, životinjama i mikroorganizmima.
 
"Te promjene mogu uključivati ​​ubacivanje gena iste ili druge vrste ali i izravnu modifikaciju genetskog koda organizma na precizan i ciljan način, bez dodavanja DNK u genom krajnjeg proizvoda", navodi se u obrazloženju i dodaje da neke nove tehnike uopće ne mijenjaju genetski kod.
 
"Precizne i kontrolirane promjene daju veće rezultate od korištenja konvencionalnih tehnika genetske modifikacije. Kao rezultat, te nove tehnike imaju manje neželjenih posljedica", smatraju znanstvenici. Kada je riječ o procjenama utjecaja na zdravlje i okoliš vrsta nastalih uz pomoć tih tehnika, u izvještaju se ocjenjuje da je potreban pristup "od slučaja do slučaja" kako bi se razmotrili brojni čimbenici, uključujući utjecaj na okoliš u kojoj iskorišteni proizvod završava i primjenu poljoprivredne prakse.
 
Europsko udruženje za sjeme (ESA) pozdravilo je izvješće navodeći da najnovije metode treba staviti u širi povijesni kontekst konstantnih inovacija u odgajanju biljaka.
 
"Važno je naglasiti preciznost i učinkovitost metoda i nemogućnost razlikovanja tih biljaka od onih koje su proizvedene ranije primenjivanim metodama ili same rastu", rekao je za EurActiv generalni tajnik ESA Garlic von Esena dodajući da ne vide potrebu za postavljanjem pravne osnove odgajanje biljaka uz pomoć tih novih tehnika.
 
U Udruženju pokreta za organsku poljoprivredu EU (IFOAM EU) kažu da je vrijeme da Povjerenstvo pod hitno nešto poduzme.
 
Iz tog udruženja ističu kako su biljke proizvedene uz pomoć novih tehnika genetskog inženjeringa već na tržištu i da Povjerenstvo više ne treba da odlaže razjašnjenje zakonskog statusa novih procesa i proizvoda.
 
Iz Udruge poručuju da novi izvještaj nije donio nove elemente za debatu ali i kažu da ima razloga za brigu i da je potrebno više detalja, uključujući o mogućnostima za razvoj novih metoda detekcije.
 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje