Novi rekrodi

Nijemci već kreću u berbu grožđa

Agrovijesti
Berba u Feričancima Fotografija: Juliom Frangen
Na vinskom dobru Lörzweiler kod Mainza od jutros se krenulo s "jematvom": oni su među prvima, ali ni drugdje se nema što čekati. Dosadašnji rekordi su bili 2007.,2011. i 2014. kad su prve sorte bile zrele 8. kolovoza, prošle godine se po urod krenulo tek 16. kolovoza.

Na vinskom dobru Lörzweiler kod Mainza ovih dana se krenulo s "jematvom": oni su među prvima, ali ni drugdje se nema što čekati. Dosadašnji rekordi su bili 2007.,2011. i 2014. kad su prve sorte bile zrele 8. kolovoza, prošle godine se po urod krenulo tek 16. kolovoza, prenosi Deutsche Welle.

Poljoprivrednici očajavaju, vinari - beru

Vruće ljeto i suša su već uzrokovali golemu štetu njemačkim poljoprivrednicima. I vinari bi radije da je bilo više kiše - ali ne sad, sada je prekasno. Šećer je već u grožđu, a da ga se još duže ostavi na trsu, jedna čaša bi vas srušila pod stol. "Jaka" vina sa mnogo alkohola danas ne prolaze na tržištu: traže se laka vina koja "ne udaraju u glavu".

Kao u Italiji

To će značiti i da će se ovogodišnje njemačko vino ranije pojaviti na tržištu, u vrijeme kad inače svoja vina nude tek vinari iz daleko južnijih područja. To je svakako tržišna prednost, ali još su oprezni s prognozom kakvo će godište biti 2018. Jer tek sad dolazi pravo umjeće: od ovakve izuzetne berbe u podrumu "složiti" vino koje će liječiti dušu i tijelo.

U vinogradu uvijek ima posla i počinje još duboko u zimi. Ali osim ljudskog truda, tu treba i pomoć "odozgora" - ne samo svih svetaca zaštitnika vinara, nego i meteorologije. Ove godine su već u svibnju i lipnju vidjeli da je premalo kiše i da je jedini spas - šmrk kako bi se bobice pravilo razvile. Ali nemaju svi vinogradi mogućnosti za navodnjavanje...

Prvo se kreće po sorte umjetno stvorene u proteklih pedesetak godina, kao što su solaris ili ortega. Jedino huxel je nastao još u dvadesetim godinama prošlog stoljeća kad se nije niti slutilo da će i tu biti mediteranske vrućine. One služe uglavnom da bi podrumari "složili" vino kakvo su si zamislili, makar je sorta bacchus i sama našla put u bocu.

S prvim grožđem dolazi i prvi mošt ove godine, u vinorodnim krajevima jugozapada Njemačke obavezan pratilac takozvanog "kolača od luka". No tako rana berba znači i da će prvo njemačko vino ove godine poteći mnogo ranije nego inače, daleko prije Martinja. Kakvo će biti, to valja svakako isprobati.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje