Drvna konferencija

Niska razina investicija i odlazak stručnog kadra izazovi domaće drvne industrije

Agrovijesti
Gradnja drvo Fotografija: Pixabay
Najvažniji izazovi domaće drvne industrije su niska razina investicija, odlazak stručnog kadra te širenje šumskih štetnika zbog klimatskih promjena, a za pronalazak rješenja ključna je suradnja gospodarstva, politike i znanosti, poručeno je sa 16. drvno-tehnološke konferencije koja je u ponedjeljak počela u Opatiji.

Najvažniji izazovi domaće drvne industrije su niska razina investicija, odlazak stručnog kadra te širenje šumskih štetnika zbog klimatskih promjena, a za pronalazak rješenja ključna je suradnja gospodarstva, politike i znanosti, poručeno je sa 16. drvno-tehnološke konferencije koja je u ponedjeljak počela u Opatiji.

Proizvođači naglašavaju da država treba prepoznati drvnu industriju kao stratešku gospodarsku granu. I dok su proizvodi hrvatske drvne industrije prepoznati u svijetu i to na najzahtjevnijim tržištima, tako nije i na domaćoj sceni. Stoga je, istaknuto je, važno raditi na imidžu i prepoznatljivosti, a od politike i mjerodavnih institucija se očekuje ne samo deklarativna, nego i financijsku potpora i otvaranje novih natječajnih programa.

Predsjednik Hrvatskog drvnog klastera Stjepan Vojinić rekao je da se napokon nalaze u situaciji da im sirovina više nije na prvom mjestu, odnosno da je imaju dovoljno. Fokus konferencije je stoga na inovacijama, ulaganjima u znanje i ljudski potencijal, izjavio je, istaknuvši da je veliki dio drvne industrije u ruralnom dijelu domovine, koji je ekonomski najslabiji.

"Mjere Vlade daju rezultate. Također, i poduzetnici su svjesni da će, ako dobit ne budu u većoj mjeri dijelili s radnicima, ostati s nedostatnom i nekvalificiranom radnim snagom te će ovisiti o uvozu rade snage, za što također nisu spremni," naglasio je.

Vujnić je ocijenio da je teško reći koliki je omjer izvezene sirovine i gotovih proizvoda. Do prije dvije, tri godine govorilo se da oko 65 posto sirovine odlazi u inozemstvo, a svega da se oko 35 posto prerađuje u finalne proizvode, kazao je dodavši da je pitanje i koliki je stupanj prerade, je li to gotovi brendirani proizvod ili je riječ o doradi, tzv. "lohn" poslovima.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić izjavio je da, zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama, i ove zime, i u prvom kvartalu ove godine, sirovina ima dovoljno. "Proizveli smo prema planu, tako smo i isporučili i nastalo je neko zatišje, nema primjedaba kupaca, a stvorio se i čak i višak, koji smo prodali na licitacijama. Tako smo omogućili i kupcima, koji nemaju ugovore s Hrvatskim šumama, da kupe sirovinu, " kazao je.

Odgovarajući na pitanje o cijenama, Jakupčević je rekao je da Hrvatske šume prodaju jelovinu i smrekovinu po cjeniku. "U susjednim zemljama, primjerice Italiji srušeno je oko 17 milijuna kubika, što je golema količina i to će sigurno utjecati na cijenu trupaca crnogorice. S druge strane, tržište bukve, hrasta i jasena je stabilno, mada ima nekih naznaka i pritisaka europskih kupaca na cijenu, ali za sada to ne osjećamo," rekao je.

Jakupčić je još kazao da Hrvatske šume ove godine planiraju isporučiti 5,2 milijuna prostornih metara sirovine - trupaca oko 2,5 milijuna te oko 2,7 milijuna prostornih metara drva za proizvođače peleta, briketa, za kogeneracije, za maloprodaju, za kućanstva itd.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak naglašava da je politika cijena koju vode Hrvatske šume usmjerena poticanju i razvijanju konkurentnosti hrvatske drvne industrije. Ministarstvo podržava takvu politiku s ciljem da drvna industrija bude nositelj gospodarskog razvoja u ruralnom području i da zapošljava ljude na tom području, kazao je.

Kraljičak je kazao da Ministarstvo poljoprivrede značajnim sredstvima potiče drvnu industriju, razvoj tehnologije i stvaranje konkurentosti, spomenuvši pri tom da je do sada dobiveno 105 milijuna kuna nepovratnih sredstva, uz subvenciju od 70 i 80 posto, a za ovu godinu je pripremljen natječaj od 40 milijuna kuna, koji je u tijeku.

Drvno-tehnološku konferenciju, koja je okupila više od 250 sudionika iz Hrvatske i susjednih zemalja otvorio je izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Konferenciju su organizirali Hrvatski drvni klaster i udruga CROBIOM.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje