Cijene

Nizozemski uvoznik očekuje vrlo teško EU tržište naranči

Agrovijesti
Naranče Fotografija: Pixabay
Prekomjerna opskrba egipatskim narančama u Europskoj uniji zabrinula je jednog nizozemskog uvoznika oko razine cijena koje se očekuju u sljedećim mjesecima

Predstavnik nizozemskog izvoznika voća i povrća Marni Fruit rekao je za FreshFruitPortal da su količine namijenjene za Europu iz sjeverno afričkih zemalja oko 20 do 25 više iz godine u godinu. Kaže da se to može objasniti brojnim faktorima.

„To ima veze djelomično s tečajem egipatske valute u euro, koji je sad u prednosti za egipatske izvoznike. Posljednjih godina bilo je bolje izvoziti s njihove strane u SAD, Kinu ili Dubai“, kaže manager Patrick Konings.

Dodatno kaže da egipatsku kampanju karakterizira visoki udio većih voćki, što se generalno preferira u Europi. EU supermarketi sada očajnički traže manje voćke. Konings naglašava kako je proizvodnja naranči u Egiptu mnogo veća nego prethodnih godina, a tvrdi da su izvoznici istovarili mnogo dodatnih količina u Europi. „Imaju veće količine nego prošle godine. Mi uvijek kažemo da je Europa tržište za istovarivanje egipatskih naranči – kada se količine povećaju, oni sve pošalju u Europu“, zaključuje.

Većina španjolske hortikulturne industrije znatno je oštećena dugotrajnim kišama u proteklim tjednima, što će dovesti do smanjenja količina naranči iz Iberije na europsko tržite. Konings vjeruje da je ovaj faktor također ohrabrio egipatske izvoznike da šalju više u Europu, u nadi da će popuniti praznine na tržištu i dohvatiti više cijene za svoju proizvodnju. „Zbog Španjolske misle da mogu dobiti više, no u stvari samo su količine velike. Biti će teško ove godine. Što se tiče cijena“, dodaje.

Marokanska citrusna sezona još uvijek nije gotova. Turska sezona je trenutno u tijeku, ali Konings kaže da veliki udio njihovih naranči odlazi u Rusiju – tržište koje još nije dostupno za europske izvoznike.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje