Suradnja

Njemačka investira u iransku poljoprivredu

Agrovijesti
Polja iz zraka Fotografija: Thinkstock
Ministar okoliša i poljoprivrede Saksonije Thomas Schmidth rekao je da će Njemačka invenstirati u modernizaciju poljoprivrednog sektora Irana

Ministar Scmidth izjavio je to na sastanku s iranskim dužnosnicima u provinciji Tabriz u Istočnom Azerbajdžanu u utorak. Njemački dužnosnik rekao je da je Saksonija treći najveći proizvođač voća u Njemačkoj, te je dodao kako postoje planovi za zajednička ulaganja u poljoprivredne projekte iranskih tvrtki.  Direktor poljoprivrednog Jihada Istočnog Azarbajdžana karim Mehri naglasio je kako obje strane trebaju surađivati na projektima vezanim uz proizvodnju pesticida i biljne medicine, istraživanjima i programima usavršavanja, modernizaciji medicinskih biljki i tehnologija, razvoja mikro tehnika navodnjavanja te jačati stope produktivnosti u sektoru.

Sastanak je slijed dogovora Irana i Njemačke federalne države Saske o razvoju suradnje i investicija u poljoprivredne projekte, uključujući preradu i dopunske djelatnosti. Dogovor je postignut tijekom sastanka zamjenika ministra poljoprivrede Ali Akbar Mehrfarda i njemačkom ministra Schmidta u Teheranu u travnju.

Tijekom razgovora, Mehrfard je rekao kako Iran proizvodi oko 120 milijuna tona žitarica godišnje, a Njemačka može pomoći u potpori sektoru kroz transfer modernih tehnologija. Ministar Schmidt je naglasio da obje strane moraju zajednički raditi na poboljšanju odnosa, a njemačke tvrtke i privatni sektor traži mogućnosti za trgovinu i investicije u Iranu, poglavito u sektoru pakiranja hrane i preradi. Pozvao je privatne tvrtke da posjete Njemačku i nauče više o tehničkim i znanstvenim sposobnostima. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje