izvoz

Njemačka tvrtka ugovora kooperantsku proizvodnju krastavaca u Hercegovini

Agrovijesti
Krastavci Fotografija: Pixabay
Njemački kupac, kao je rečeno na prezentaciji, i ove godine nudi iste povoljne uvjete suradnje: garantira direktan otkup, bez posrednika, uz sigurnu tjednu isplatu i čvrste cijene, besplatne usluge mobilnog tima agronoma, te nabavku sadnog materijala bez marže, uz mogućnost otplate na rate i u proizvedenoj robi.

Predstavnici kompanije Carl Kühne iz poslovnice u Mostaru predstavili su trebinjskim poljoprivrednim proizvođačima ovogodišnju ponudu u projektu kooperacije na uzgoju krastavaca-kornišona za potrebe njemačkog prehrambenog giganta, kako bi animirali zainteresirane i osigurali kooperante i za predstojeću sezonu.

Njemački kupac, kako je rečeno na prezentaciji, i ove godine nudi iste povoljne uvjete suradnje: garantira direktan otkup, bez posrednika, uz sigurnu tjednu isplatu i čvrste cijene, besplatne usluge mobilnog tima agronoma, te nabavku sadnog materijala bez marže, uz mogućnost otplate na rate i u proizvedenoj robi.

"Jedina izmjena ove godine je da će proizvođači koji isporuče 55% proizvoda prve klase dobiti 10% bonusa na kompletnu proizvodnju, tako da cijena otkupa u optimalnim rokovima može dostići i 1,30 KM po kilogramu. Ove godine očekujemo da će se proizvodnja u Trebinju povećati na jedan hektar“, kaže Anton Lovrić, upravnik mostarske poslovnice Carl Kühne.

Za kooperaciju sa prehrambenom industrijom Carl Kühne iz Hamburga, u prvoj, probnoj sezoni, odlučilo se četvoro poljoprivrednih proizvođača iz Trebinja, koji su na ukupno pola hektara proizveli oko 30 tona kornišona za njemačkog kupca.

„Po površini je prosjek bio 5 do 6 tona, i to nije loše – sa obzirom na neiskustvo proizvođača i nepovoljne vremenske uvjete. S druge strane, na našim oglednim poljima u Kozarskoj Dubici prinos je bio i deset tona“, ističe Lovrić.

Ove godine na prezentaciji je bilo 15-ak zainteresiranih, koji imaju nekoliko dana da razmisle o ponuđenom kooperantskom ugovoru.