Digitalna poljoprivreda

Njemačka zaostaje u digitalizaciji ruralnih područja

Agrovijesti
Precizna poljoprivreda Fotografija: agricorner.com
Njemačka u Europskoj Uniji komparativno važi za jednu od najjačih gospodarstava i rado sebe vidi kao vodeću industrijsku naciju. Kada se, međutim, pogledaju nužne pretpostavke u sektoru digitalne infrastrukture za industriju i poljoprivredu 4.0, to poređenje ne drži vodu. I dok je u Švedskoj više od 60, a u Španjolskoj više od 45 posto kućanstava optičkim kablovima povezano na brzi internet, tom vrstom interneta u Njemačkoj može se pohvaliti samo 2,3 posto kućanstava

Dronovi koji nadgledaju polja, samohodni kombajni i traktori kojima u centimetar precizno upravlja GPS - to su obećanja poljoprivrede 4.0. Iza izraza "smart farming" i "precizna poljoprivreda" već odavno se krije obećanje efikasne upotrebe resursa i zaštite okoliša.

Međutim, iako je poljoprivreda već odavno područje visoke tehnologije, njemački poljoprivrednici imaju samo ograničen pristup tim mogućnostima, budući da u Njemačkoj kasni izgradnja širokopojasne mreže.

Na njemačkim poljima obećanja su za mnoge pojoprivrednike daleko od realnosti. Potpuna pokrivenost digitalnom širokopojasnom mrežom izvan njemačkih gradova prije je izuzetak nego pravilo. Prenošenje velikih količina podataka, poput onih koji su nužni za "smart farming", ili upotreba modernih aplikacija za mnoge poduzetnike su još uvijek samo pusti snovi.

Njemačka u Europskoj Uniji komparativno važi za jednu od najjačih gospodarstava i rado sebe vidi kao vodeću industrijsku naciju. Kada se, međutim, pogledaju nužne pretpostavke u sektoru digitalne infrastrukture za industriju i poljoprivredu 4.0, to poređenje ne drži vodu.

I dok je u Švedskoj više od 60, a u Španjolskoj više od 45 posto kućanstava optičkim kablovima povezano na brzi internet, tom vrstom interneta u Njemačkoj može se pohvaliti samo 2,3 posto kućanstava 

Da takva situacija ima posljedice u ruralnim područjima pokazuje najnovija studija Njemačkog udruženja poljoprivrednika (DBV), prema kojoj je 77% poljoprivrednika nezadovoljno brzinom svoje internetske veze. To je 10% posto više nego prošle godine, iako se situacija sa pristupom internetu ukupno donekle popravila.

"U pogledu pokrivenosti  mrežom, Njemačka je u donjem dijelu sredine tabele, što je katastrofalno. Bez odgovarajuće infrastrukture, poljoprivrednici ne mogu primjeniti nove tehnologije u mjeri u kojoj bi to željeli. To u krajnjoj instanci koči i konkurentnost našeg agrara", izjavio je Josef Efken iz njemačkog Saveznog istraživačkog instituta za ruralne sredine.

U posljednja dva legislativna mandata gotovo da nije bilo digitalnih reformi. Sada bi sve trebalo izgledati drugačije. Kancelarka Angela Merkel ponovo je izgradnju digitalne mreže proglasila prioritetom. Čitavih 13 strana su vladajuće stranke u koalicijskom ugovoru posvetile digitalizaciji.

Plan velike koalicije je da i do 12 milijardi eura bude uloženo u širenje mreže optičkih kablova, što bi do 2025. godine omogućilo izgradnju  rasprostranjene mreže za gigabitni internet i petu generaciju mobilne telefonije.

Velike ambicije u tom sektoru ima i Europska unija, koja predviđa da do kraja 2020. godine 5G mobilna telefonija bude raspoloživa u najmanje jednom gradu u svakoj zemljiu članici, a do kraja 2025. godine na čitavom teritoriju EU.

Napori vlade na izgradnji širokopojasne digitalne mreže ne garantiraju, međutim, ni najmanje da će i poljoprivreda profitirati od brzog interneta. Tu je odlučujući faktor dodijela mrežnih frekvencija. Provajderima se, naime, izgradnja mreže u slabo naseljenim ruralnim područjima financijski ne isplati.

I dok su se u Francuskoj mrežni operateri u takvim situacijama dobrovoljno udružili, a država im zauzvrat dodijelila znatno jeftinije licence, u Njemačkoj licence putem aukcije izdaje nadležna savezna agencija.

Predstavnici Njemačkog udruženja poljoprivrednika upozorili su da u ovom trenutku operateri mogu izabrati najatraktivnije regije i da zato postoji opasnost da digitalni jaz između gusto naseljenih i ruralnih područja postane još veći.

Oni predlažu da se, kako ruralna područja iduće godine prilikom raspodijele licenci ne bi bila zapostavljena, pronađe način da država subvencionira provajdera koji bi širio mrežu u manje lukrativnim dijelovima zemlje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje