Investicije

Njemački "kralj mesa" dolazi u Srbiju uložiti 420 milijuna eura u farme svinja?

Agrovijesti
Vlasnik kluba Schalke Clemens Tonnies (u sredini) Fotografija: Roland Weihrauch/DPA/PIXSELL
Vlasnik nogometnog kluba Schalke 04 sklopio je sa srpskom Vladom još prošle godine Memorandum o razumijevanju prema kojem bi trebao uložiti čak 420 milijuna eura u srpsko svinjogojstvo. Poljoprivrednici su ljuti jer misle da Vlada mijenja Zakon o poljoprivrednom zemljištu kako bi ovaj njemački biznismen za svoju proizvodnju dobio najkvalitetniju zemlju

Vlasnik njemačke kompanije "Tönnies Lebensmittel GmbH & Co. KG", Clemens Tönnies, poznat i kao vlasnik nogometnog kluba Schalke 04, navodno početkom idućeg tjedna stiže u Srbiju kako bi nastavio razgovore sa predstavnicima srpske Vlade o budućoj velikoj investiciji u farme svinja u Vojvodini. Sa ovim njemačkim biznismenom srpska Vlada je potpisala Memorandum o razumjevanju još u travnju prošle godine prema kojem bi ova kompanija trebala započeti izgradnju farmi na kojoj bi uzgajali  i do 500.000 svinja godišnje. Iako je investcija trebala krenuti još prošlog ljeta to se još uvijek nije dogodilo.

Tönnies Lebensmittel GmbH & Co. KG" navodno namjerava krenuti u izgradnju farmi svinja, prije svega u Vojvodini, i u ovaj biznis bi trebao uložiti čak 420 milijuna eura.  U prvom valu navodno bi se krenulo u izgradnju pet farmi, za koje su navodno već određene lokacije, a kasnije u još 15 objekata, uključujući i tvornicu stočne hrane i klaonice.  Plan je i da se kroz nekoliko godina na tim farmama proizvodi i do tri milijuna tovnih svinja, pri čemu planiraju razvijati kooperantski odnos sa srpskim proizvođačima.

Seljaci ljuti na Vladu 

Najava dolaska njemačkog "kralja mesa" i vlasnika nogometnog kluba Schalke 04, međutim, uplašila je i razljutila srpske poljoprivrednike, prije svega, vlasnike i zakupce kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta po Vojvodini. Zajedno sa oporbom, pojedina poljoprivredna udruženja su srpsku Vladu optužila kako ciljano mijenja Zakon o poljoprivrednom zemljištu samo zbog ove njemačke kompanije koja će, kada sve bude gotovo, dobiti u zakup najbolju zemlju.

Srbijanski mediji očekuju da bi se početkom tjedna moglo doznati da li će ovaj njemački biznismen uopće krenuti u izgradnju farme po Srbiji.  

Srbija je od 1910. do 2013. imala svake godine dramatičan pad stočarske proizvodnje. Srpska Vlada očekuje da bi ovo ulaganje značajno povećalo izvoz mesa iz Srbije što bi imalo ogromnu korist za Srbiju.  U Srbiji se godišnje uzgaja tri milijuna svinja, a prema očekivanjima u Vladi, ukoliko njemačka kompanija ostvari svoje planove, sve ono što je izgubljeno u poslednjih 15 godina ovom investicijom moglo bi biti nadoknađeno u iduće dvije do tri godine. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje