Njemački mediji

Njemački mljekari u krizi – mlijeko jeftinije od vode

Agrovijesti
Mlijeko Fotografija: Thinkstock
Mnogi su poljoprivrednici zabrinuti za svoju budućnost jer je cijena mlijeka u njemačkim supermarketima pala ispod cijene boce mineralne vode, pišu njemački mediji

Početkom svibnja, diskontni supermarket Aldi spustio je cijenu mlijeka u svojim trgovinama sa 59 centri za litru na 46 centi, što znači da je sada mlijeko jeftinije od nekih brandova mineralne vode. Ostali veliki trgovački lanci uskoro su slijedili Aldijev primjer.

Sa posljednjim snižavanjem cijena, mljekari sada trpe gubitke zarađujući 30 centri po litri, a u nekim slučajevima i po 18 centri po litri. To je drastičan gubitak u zaradi u usporedbi s 2013. godinom kada su zarađivali 42 centra na svaku litru. Poljoprivrednici kažu da trebaju zarađivati najmanje 40 centri po litri kako bi pokrili troškove.

U Udruženju mljekara (BDM) kažu da je situacija toliko teška da mnogim njihovim članovima prijeti bankrot. U Njemačkoj ima 75.000 mljekara, a njih tisuće već su napustile ovaj posao posljednjih mjeseci, a mnogi se bore za svoju budućnost.

EU je obećala pomoć za mljekarski sektor u iznosu od 500 milijuna eura za mljekare diljem Europe, od toga je 67 milijuna namijenjeno Njemačkoj, ali poljoprivrednici kažu da im treba više. Na prosvjedu koji su održali u utorak ispred ureda federalnog ministra Christiana Schmidta, BDM-ov voditelj Romuald Schaber jer izjavio da „su im živci pri kraju“. Poljoprivrednici pozivaju na financijsku pomoć i kažu da Vlada mora ponovno uvesti kvote za proizvodnju mlijeka.

Uzrok trenutne krize je činjenica da je EU ukinula kvote za mlijeko na kraju prošle godine, što je dovelo do porasta proizvodnje. Ministar Schmidt odbija razmatranje uvođenje novog sustava kvota. „Mliječna kriza mora se riješiti na tržištu.“ Prosvjed ispred njegovog ureda sada je prerastao u sjedenje poljoprivrednika koji kažu da će tamo ostati do kraja mjeseca. „Schmidt kaže da se smirimo, ali kako možemo ostati mirni kada se borimo za svoju egzistenciju, a Vlada premalo radi da nam pomogne?“, kaže Schaber.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje