Stručnjaci kažu

Norveška bi mogla biti novo veliko nori tržište

Agrovijesti
Nori Fotografija: Thinkstock
Norveška bi mogla postati novi veliki proizvođač norija, kažu stručnjaci, nakon uzgoja pernog filma crvene alge po prvi puta u lokalnom laboratoriju

Ako bi proces bio uspješno automatiziran i umanjen mogao bi postati atraktivniji za lokalne proizvođače koji bi ušli u ludo tešku proizvodnju algi. Laboratorijski uzgoj fokusira se na  porphyra algu Wildemania amplissima ili crveni celofan i dio je NYMAT projekta u kojem sudjeluju Skandinavski istraživački institut SINTEF, Austevoll farma algi i chef Ørjan Johannesen. „Proces se mora automatizirati kako bi se podigla profitabilnost“, naglašava voditelj projekta Silje Forbord. „Nadamo se da će crveni celofan postati glavna vrsta u norveškoj akvakulturi.“

Trenutno postoji samo šest norveških tvrtki koje se bave uzgojem algi. Japan i Kina su jedine regije koje imaju velike poljoprivredne metode proizvodnje norija. Najveći proizvođači algi su generalno Kina – proizvodeći 95 posto svjetskih algi, a slijede ju Koreja i Japan sa 11 i 10 posto odnosno. Norveška je trenutno šesta na popisu i sudjeluje sa samo 2,6 posto na globalnom tržištu.

Tim kaže da bi nori mogao biti nova superhrana u Norveškoj. Alge značajno rastu na europskom tržištu, sa visokim prodajnim rastom od 147 posto u razdoblju od 2011. do 2015 godine za proizvode s okusom algi. Novi izazovi projekta su testiranje velike proizvodnje u  pomorskim uvjetima. „Crveni celofan je vrlo hranjiva alga i idealna je kao hrana za ljude i za kao hrana za životinje. Međutim, ove vrste imaju vrlo poseban životni ciklus, pa smo uzbuđeni da smo uspjeli u njihovom uzgoju“, rekao je morski biolog Andreas Quale Lavik koji radi na uzgoju crvenih algi na Norveškom sveučilištu znanosti i tehnologije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje