Moderne tehnologije

Nova aplikacija mogući novi „Shazam za biljke“

Agrovijesti
Cvijeće Fotografija: Thinkstock
Nova aplikacija za iOS i Android pametne telefone cilja na odgovor jednog od najizazovnijih pitanja „Koja je ovo biljka?“

PlantNet postoji već neko vrijeme, nakon što je objavljena u iOS App Store-u i Android Google Play Store-u prošlo ljeto. No, stalno se ažurira i podigla je pozornost mnogih blogera proteklih tjedana, donosi Modern Farmer.

Ideja ima jednostavan koncept s teškim izvršenjem: aplikacija može, teoretski, prepoznati biljku na temelju fotografije koju napravite svojim telefonom. Aplikacije kao Shazam, koje mogu prepoznati glazbu koja svira oko vas, stvorile su mogućnost da su ovakve stvari moguće, no Shazam ima značajniju potporu. Audio signali mogu se lako razbiti u zvučne komponente, omogućujući čistu usporedbu koja nije previše oštećena ambijentalnom bukom ili različitim mikrofonima na vašem mobitelu.

Fotografije su međutim naročito teške za usporedbu. Google radi na softveru podudaranja slika doslovno desetljećima i još uvijek nije ni blizu savršenstvu. Prepoznavanje lica, na primjer, radi na ovom principu: softver mora tražiti jednu tamniju horizontalnu liniju koja teoretski mogu biti usta, zatim provjeriti udaljenosti koje imaju smisla za oblik ljudskog lica, zatim prelomiti ostatak fotografije pixel po pixel kako bi dobio informaciju, boreći se sa različitim osvjetljenjem, često lošijom kvalitetom i tako dalje. I sve je to skoro nemoguće ukoliko lice nije pod kutom.

PlanetNetov zadatak je barem toliko težak. U bazi podataka nalazi se preko 6.400 pojedinačnih unosa biljaka, s odgovarajućom slikom koju napravite sa stotinama tisuća pojedinačnih slika lišća, cvijeća i voća. Zadatak je malo olakšan jer je primarno bio dizajniran za prepoznavanje divljeg cvijeća, a lokacija telefona može pomoći u sužavanju izbora.

Prepoznavanje je trenutno ograničeno na zapadnu Europu, otoke i obalu Indijskog oceana i dijelove Južne Amerike, a najjača je u Francuskoj, otkuda potječe aplikacija.

Bez obzira što aplikacija ima poteškoća s prepoznavanjem, ovo je jako cool projekt, a njezini programeri su ozbiljni. Nadamo se da će baza podataka rasti te da će se algoritmi poboljšati do točke kada ćemo stvarno moći prepoznati biljku na temelju snimke kamerom na mobitelu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje