Europska komisija usvojila nova pravila za ekološku poljoprivredu

Nova i jednostavnija pravila za ekološke proizvođače bit će na snazi od 2021. godine

Agrovijesti
Ekološka poljoprivreda Fotografija: Thinkstock
Sporazum o novim pravilima o ekološkoj poljoprivredi, koji danas potvrđuju predstavnici Vijeća, pojednostavit će i uskladiti ​​mnoga pravila koja se odnose na proizvodnju ekološke hrane kako unutar Europske unije tako i u zemljama koje nisu članice EU.

Pozdravljajući važan korak ka konačnom usvajanju nove Uredbe, povjerenik za poljoprivredu, Phil Hogan izjavio je kako je današnja odluka Vijeća još jedan korak za organski sektor, koji osigurava da se ovaj važan i brzo rastući sektor može nastaviti širiti pod jasnim pravilima te se može uvjeriti kako ravnopravan s proizvođačima zemalja nečlanica EU koji izvoze svoje proizvode organskih proizvoda u EU.

Ono o čemu su se svi složili je da su sadašnja pravila - koja su na snazi već 20 godina - nisu bila prikladna za svrhu proizvodnje, te su vjerojatno usporavala razvoj sektora koji je vrijedan oko 27 milijardi eura i narastao za 125% tijekom posljednjeg desetljeća.

Moramo podržati ovaj rast osiguravajući da sektor posluje s odgovarajućim zakonodavstvom. Ovaj će rast pomoći manjim proizvođačima, koji će sada moći sudjelovati u grupnim certifikacijskim shemama kako bi iskoristili niže troškove certificiranja.

Štoviše, ekološki poljoprivrednici sada će imati pristup novom tržištu organskog sjemena koji će poboljšati biološku raznolikost, održivost usjeva i potaknuti inovacije.

Tijekom pregovora, koji su trajali više od tri godine, Komisija je u svakom trenutku imala na umu da europski potrošači koji kupuju ekološke proizvode imaju određena očekivanja o jamstvima koja donosi organski logo EU.

Nova pravila koja su danas odobrena ukinuta su trenutni „ā la carte“ sustav iznimaka. Ista pravila vrijede za sve organske proizvođače i proizvode koji se prodaju u EU, bilo da su proizvedeni u zemlji ili iz uvoza. Strože mjere predostrožnosti također će smanjiti rizik od slučajne kontaminacije od neovlaštenih tvari. Potrošači će također imati koristi od većeg izbora, jer će nova pravila obuhvatiti širu raznolikost organske hrane i neprehrambenih proizvoda nego u prošlosti (poput soli, pluta ili eteričnih ulja).

Nakon današnje odluke Vijeća, nadam se da će zakonodavna tijela sada brzo krenuti na zaključivanje sporazuma o prvom čitanju i olakšati stupanje na snagu 2021. godine. To će omogućiti sektoru da se adekvatno pripremi za novo razdoblje i podržavajuće zakonsko okruženje te pomaganju uspješnom sektoru da nastavi svoj rast i da dostigne svoj puni potencijal.

O sporazumu koji je prihvatilo Vijeće danas će glasovati Europski parlament. Nakon usvajanja, nova pravila stupit će na snagu 1. siječnja 2021. To će dati dovoljno vremena za proizvođače, operatore i trgovce da se prilagode novom okviru.