Reforma ZPP

Nova njemačka studija podupire daljnje reforme poljoprivrede

Agrovijesti
Istraživanja Fotografija: Pixabay
Studija je pokazala da Europska komisija nije dovoljno razmislila o problemima poljoprivrednika i građana u svojim prijedlozima poljoprivredne reforme.

Europljani nisu zadovoljni činjenicom da se 55 milijarde eura od poreza troši na poljoprivredu, navodi se u novoj studiji, koja je dodatno zapetljala poljoprivrednu politiku EU.

To je osnovno pitanje nove njemačke studije Zaklade umjesto stupova: Prijedlozi za preusmjeravanje poljoprivredne politike EU-a, objavljene 13. siječnja od strane organizacije Germanwatch.  Studija je posljednja u dugom nizu publikacija koje su ključne za provedbu reforme Zajedničke poljoprivredne politike koje pozivaju na preispitivanje poljoprivrednog i prehrambenog sektora.

Nedavno su organizacije poput BUND, Oxfam, Heinrich Böll te Rosa Luxemburg upozorile o opasnostima i negativnim procesima koncentracije u industriji poljoprivrede i hrane. Iako sektor proizvodnje hrane ustraje s tradicionalnim načinima proizvodnje s ciljem očuvanja povjerenja potrošača, autori upozoravaju kako je to samo "dimna zavjesa" kako bi se prikrila koncentracija moći i da su ciljevi održivog razvoja sektora u opasnosti.

Greenpeace je pak upozorio kako je potraga za maksimalnim prinosima uz minimalne troškove proizvodnje dovela do ekološke i ekonomske krize posljednjih deset godina.

"Velika većina, čak 65 posto EU građana želi da se postave novi prioriteti koje treba uključiti u poljoprivrednu politiku EU. Želje poreznih obveznika pokazuju kako bi klima i zaštita prirode trebala biti prioritet Bruxellesa kada je u pitanju 58 milijardi eura subvencija u poljoprivredi", istaknuo je Häusling.

Njemačka bi trebala dobiti 6,3 milijardi eura iz proračuna EU-a za razdoblje od 2014-2020. Ti novci su raspoređeni kao izravna plaćanja poljoprivrednicima, održivi i ekološki prihvatljivi poljoprivredni programa, kao i projekt ruralnog razvoja. Ipak, izvješća o onečišćenju hrane, tlu kontaminiranom nitratima, zlostavljanju životinja u tvorničkom uzgoju i situacijama u kojima se nalaze mnogi poljoprivrednici poljuljali su vjeru europskih potrošača u učinkovitost poljoprivredne politike.

"Europska komisija nije dovoljno razmislila o problemima poljoprivrednika i građana u svojim prijedlozima poljoprivredne reforme", pokazuje Häuslingova studija. Ovaj proces može otkriti nedosljednosti koje su dovele do gubitka povjerenja, a koje ugrožavaju zaštitu voda i životinjskih vrsta.

"Poljoprivredna politika EU se treba temeljito preispitati. To je osobito važno u razdobljima rastućeg euroskepticizma, u kojem su vlade i politika suočene  s dubokim rezovima proračuna, kada bi novac poreznih obveznika trebao biti više povezan s društvenom legitimnošću. Potrebna je plodna, otvorena i iskrena rasprava sa svim uključenim dionicima koja bi se temeljila na pet točaka: učinkovitost, efikasnost, usklađenosti s drugim propisima EU, relevantnost i dodane vrijednosti u odnosu na nacionalne politike ", istaknuo je Trees Robjins iz BirdLife Europe u ovoj studiji.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje