SPAS ZA PLANET

Nova plastika može se reciklirati unedogled

Agrovijesti
Plastične boce Fotografija: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Razvili su metodu kemijskog recikliranja u kojoj se plastika razgradi na sastavne dijelove koji se mogu pročistiti i ponovno pretvoriti u jednako kvalitetnu plastiku.

Znanstvenici su razvili novu vrstu plastike koja se može beskonačno reciklirati, piše Znanstveni net. Obična se plastika ne može više puta razgrađivati, jer se s vremenom počne raspadati, pa se od takve sirovine mogu izrađivati proizvodi za koje se može koristiti plastika slabije kvalitete, piše Daily Mail.

Primjerice, prozirna plastična boca se nakon reciklaže može iskoristiti u proizvodnji sintetičkih vlakana za tepihe. S druge strane, kod biorazgradive plastike, jednom kada se razgradi njezine se kemijske supstance ne mogu se ponovno iskoristiti za izradu plastike.

Proizvodnja plastike na globalnoj razini narasla je do te razine da se očekuje kako će prijeći 500 milijuna metričkih tona do 2050. godine. Kako se većina plastike proizvodi za jednokratnu upotrebu, ti materijali ostaju u okolišu stoljećima.

Nova metoda recikliranja
Jedino rješenje, kako ga vide znanstvenici Sveučilišta u Coloradu, jest proizvesti plastiku koja će se moći ponovno koristiti. Stoga su razvili metodu kemijskog recikliranja u kojoj se plastika razgradi na sastavne dijelove koji se mogu pročistiti i ponovno pretvoriti u jednako kvalitetnu plastiku.

Dr. Jian-Bo Zhu i njegovi kolege, u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Science, identificirali su dva katalizatora koji mogu s 85-postotnom učinkovitosti razgraditi polimer u konstitutivne monomere, pa se ti monomeri mogu ponovno iskoristiti.

– Otkrića poput ovog, prema kojem se plastični otpad može unedogled reciklirati bez štetnih učinaka na svojstva materijala mogu doprinijeti stvaranju svijeta u kojem se plastika po isteku svog životnog vijeka neće tretirati kao otpad nego sirovina za stvaranje visoko vrijednih proizvoda i tzv. djevičanske plastike – komentirao je Andrew Dove sa Sveučilišta u Birminghamu.

Prije nekoliko dana objavljena je vijest da su znanstvenici slučajno razvili mutirani oblik bakterije koji može razgrađivati plastiku, odnosno može jesti polietilentereftalat (PET plastika) koji se koristi u proizvodnji plastičnih boca. Otkriće bi moglo značajno doprinijeti rješenju za rješavanje gorućeg problema zagađenja plastičnim otpadom.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje