BRIGA O ŽIVOTINJAMA

Nova pravila za ekološki uzgoj i dobrobit životinja

Agrovijesti
Kunići Fotografija: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Logo EU organic donosi određena jamstva o visokim standardima dobrobiti životinja, a institucije EU-a trebaju pokazati snažnu predanost rješavanju slabosti u pogledu pravila zaštite životinja, piše Olga Kikou iz Compassion in World Farming (CIWF).

Bliži se kraj dugogodišnjim pregovorimaa bliži i uskoro izlazi nova regulacija za ekološku proizvodnju i organski uzgoj životinja. Iako su mnoga pitanja privukla pažnju kreatora politike i proizvođačkih organizacija, dobrobit životinja stavljena je u stranu, kao što je to često slučaj u konvencionalnoj poljoprivredi.

Dobrobit životinja vrlo je važna za europske građane. Naime, prema istraživanju Eurobarometra 94% ih smatra važnim zaštitu i dobrobit životinja, a više od četiri od pet ispitanika podržava stav da je na temelju sadašnjih standarda potrebno poboljšati dobrobit životinja na farmama.

Standardi proizvodnje zaostaju za očekivanjima potrošača. Malo je građana zapravo svjesno kako se životinje uzgajaju u tom načinu proizvodnje ili koja su specifična pravila za svaku vrstu. Među najuspješnijim rezultatima su nova pravila za organsku proizvodnju kunića. Unatoč činjenici da su kunići jedna od najraširenijih vrsta u EU, nedostaju specifični organski standardi. Kao i u postojećim pravilima, kavezi i kutije za uzgoj životinja nisu dopušteni niti za jednu vrsta. Uvjeti moraju uzeti u obzir i potrebe ponašanja životinja i osigurati im dovoljno prostora za kretanje.

Iako je sektor još uvijek prilično malen, organsko tržište brzo raste, što je rezultiralo procijenjenom da vrijedi 27 milijardi eura. Potrošači očekuju visoke standarde dobrobiti životinja u ekološkom uzgoju i upravo su ti standardi jedan od razloga zašto se odlučuju na kupovinu.

Institucije EU-a trebale bi pokazati snažnu predanost rješavanju slabosti i problema u pogledu pravila o dobrobiti životinja. Oni ne bi trebali biti zainteresirani za to da zaštite zaradu sektora koji istovremeno potkopavaju dobrobit životinja.

Logo EU organic između ostalog donosi određena jamstva o visokim standardima dobrobiti životinja, a europski potrošači koji kupuju organske proizvode imaju određena očekivanja. Uvođenjem viših standarda i osiguravanjem kvalitetnih uvjeta povećat će se povjerenje potrošača i potaknut će se proizvodnju organske hrane, a to će riješiti i mnoge brige vezane uz dobrobit životinje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje