Olakšano praćenje

Nova pravila za elektroničku certifikaciju za EU ekološki uvoz

Agrovijesti
Ekološka poljoprivreda Fotografija: Thinkstock
Nova EU pravila uvode sustav elektroničke certifikacije za uvozne ekološke proizvode i objavljeni su od strane Europske komisije 19. listopada te će se početi primjenjivati za šest mjeseci.

Slijedeći preporuke Revizorskog suda i zahtjeva ministara zemalja članica u 2011. godini za rješavanje problema oko praćenja kretanja ekoloških proizvoda te dosljednosti kontrola pri uvozu, nova pravila imaju za cilj poboljšanje slijedivosti ekoloških proizvoda i smanjenje potencijalnih prevara. Očekuje se da će promjene smanjiti administrativni teret za poduzetnike i vlasti te pružiti statističke podatke većeg opsega o ekološkom uvozu.

EU povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan je rekao: „Toplo pozdravljam ovu modernizaciju našeg sustava praćenja uvoza ekoloških proizvoda. To neće samo služiti kao značajno pojednostavljenje za poduzetnike i olakšati trgovinu, već će također poboljšati povjerenje potrošača u ekološke proizvode.“

U praktičnom smislu, promjene će zahtijevati dodatak uvoznim certifikatima u Sustav trgovinske kontrole i stručnosti (TRACES) – postojeći EU elektronički sustav za praćenje kretanja prehrambenih proizvoda diljem EU. Dostupan 24/7, TRACES sustav olakšava trgovinu omogućujući trgovinskim partnerima i nadležnim tijelima da lako dobiju informacije o kretanju njihovih pošiljaka i ubrzaju administrativne procedure, a također olakšava brze reakcije vezane uz zdravstvene prijetnje praćenjem kretanja pošiljaka i olakšavanjem upravljanja rizicima kod obijenih pošiljaka.

Nakon početka korištenja novog sustava putem aplikacije od 19. travnja 2017. pravila predviđaju prijelazno razdoblje tijekom kojeg će se koristiti i papirnate i e-certifikacije. Od 19. listopada 2017. uvoz ekoloških proizvoda biti će omogućen isključivo e-certificiranjem. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje