Tjera ih na samorazaranje

Nova studija tvrdi da čili ima genijalan utjecaj na kancerogene stanice

Agrovijesti
Juta spiza Fotografija: Juta spiza
Znanstvenici pretpostavljaju da jednako može djelovati na karcinom debelog crijeva, kosti i gušterače.

Dokazano je djelovanje kod karcinoma dojke, no funkcionira i kod drugih karcinoma, piše Znanstveni.net. Nedavno istraživanje kaže da čili može biti korisno oružje u borbi protiv karcinoma dojke. Njegova komponenta, kapsaicin, koja daje čiliju žestinu, može natjerati stanice karcinoma na samorazaranje. Kapsaicin nije učinkovit samo kod karcinoma dojke.

Znanstvenici pretpostavljaju da jednako može djelovati na karcinom debelog crijeva, kosti i gušterače. Znanstvenici sa Ruhr Sveučilišta u Bochumu u Njemačkoj, tretirali su uzorke ljudskih stanica karcinoma dojke tim žestokim sastojkom da bi otkrili što više o njegovoj sposobnosti da ih razori.

Doktorica Lea Weber, pišući za časopis Breast Cancer Targets and Therapy, kaže da su ustanovili da kapsaicin može potaknuti umiranje stanica i smanjiti rast malignih stanica kod puno različitih vrsta karcinoma dok normalne, zdrave stanice ostaju neoštećene.

Kada kapsaicin dospije do kancerogene stanice, žestoki sastav ovog začina prilijepi se za staničnu membranu i uključi stanični receptor TRPV1. Taj receptor je kanal koji kontrolira substance kao kalcij i natrij pri ulasku i izlasku iz stanice.

Kad je TRPV1 uključen zbog kapsaicina, kancerogene stanice rade prekomjerno i počinju samouništavanje. Kako sve više stanica umire, tumor više ne raste. Ova saznanja su u skladu sa rezultatima do kojih su došli drugi znanstvenici.

Naime, i oni su uspjeli pokazati određeno usporavanje rasta stanica karcinoma dojke kod stimulacije kapsaicinom. To ne znači da je dovoljno jesti čili. Ali, kapsaicin ne možete uzimati na svoju ruku. Učinkovit je jedino uz druge lijekove koji ciljaju maligne stanice, piše Wales Online.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje