Rezolucija

Nova UN-ova dekada cilja na iskorjenjivanje gladi i sprječavanje pothranjenosti

Agrovijesti
Obrok Fotografija: Pixabay
Generalna skupština UN-a proglasila je 2015. godinu početnom godinom UN desetljetne akcije prehrane upozoravajući tako na skoro 800 milijuna kronično pothranjenih osoba i preko dvije milijarde s nedostatkom mikronutrijenata

Generalna skupština od 193 člana usvojila je prošli tjedan rezoluciju kojom poziva Organizaciju za hranu i poljoprivredu (FAO) i Svjetsku zdravstvenu organzaciju (WHO) na provođenje Akcije. Akcija će trajati od 2016. do 2025. godine.

FAO podržava ovu inicijativu i smatra da je ovo veliki korak prema okupljanju akcija za smanjivanje gladi i poboljšanja prehrane diljem svijeta.“ UN-ove agencije surađivat će s Svjetskim programom hrane (WFP), Međunarodnim fondom za poljoprivredni razvoj (IFAD) i UNICEF-om te će uključiti koordinacijske mehanizme kao što su UN stalni odbor za prehranu (UNSCN) i više-interesne platforme kao što je Odbor za sigurnost svjetske hrane (CFA).

Jedan od prioriteta tijekom akcija biti će pomoć za 159 milijuna djece mlađe od pet godina koja su preniska za svoju dob te oko 50 milijuna djece u toj dobi koja imaju manje kilograma na svoju visinu. U međuvremenu, diljem svijeta oko 1,9 milijardi ljudi ima prekomjernu težinu, od kojih je 600 milijuna pretilo.

José Graziano da Silva, generalni direktor FAO-a je izjavio „Ova rezolucija stavlja prehranu u fokus održivog razvoja i prepoznaje poboljšanje sigurnosti hrane i prehrane kao neophodne za ostvarenje 2030 Agende.“ Dodao je kako djeca ne mogu imati koristi od školovanja ako nemaju hranjivih tvari, a ekonomije neće postići puni potencijal ako su njihovi radnici kronično umorni jer ne jedu uravnoteženo. „Zato pozdravljamo Desetljetnu akciju prehrane i radujemo se da ćemo pomoći u njegovom uspjehu.“