Sportski biznis

Novak Đoković ulaže u vinograde i diže cijenu zemlje

Agrovijesti
Novak Đoković, svjetski teniski prvak Fotografija: novakdjokovic.com
Na imanju Đokovića planirana je sadnja sorti sauvignon, traminac i malbec, a samo u vinograde bit će uloženo više od 200.000 eura. Za vinograd od jednog hektara u Srbiji, koji daje od pet do sedam tona grožđa godišnje, potrebno je ulaganje od 30.000 do 40.000 eura

Obitelj prvog svjetskog tenisača Novaka Đokovića započela je ulaganje ogromnih sredstava u proizvodnju vina - podizanje vinograda i gradnju vinarije. Ulaskom u ovaj biznis obitelji Đoković drastično je podigla cijenu obradive zemlje u općini Topola, u središtu Šumadije, koja ima ambiciju postati srpska Toskana jer je već niklo nekoliko prestižnih vinarija na tom području.

Kako prenose srpski mediji, osim Novaka Đokovića u vinograde ulaže i njegov stric Goran Đoković, koji je kupio pet hektara zemlje u selu Lipovac kod Topole. To zemljište je obrađeno, ali tek treba zasaditi čokote vinove loze. Pored toga, on je kao budući investitor podnio općini Topola i projekt za buduću vinariju, koji bi trebao biti odobren i dobiti dozvolu za gradnju.

Hektar obradivog zemljišta u ovom selu sada vrijedi oko 4500 eura, ali se očekuje da će, nakon dolaska Đokovića u ovaj kraj, cijena biti i četiri puta veća. Prije svega zbog njihova plana da naprave dvije manje vinarije, koje će biti ekskluzivne u svakom pogledu - i kada je u pitanju kvaliteta, ali i sastav gostiju koji će ih posjećivati, objavio je Blic.

Na imanju Đokovića planirana je sadnja sorti sauvignon, traminac i malbec, a samo u vinograde bit će uloženo više od 200.000 eura. Vinograd se nalazi uz već zasađene vinograde od 13 hektara Branislava Avramovića, koji je prijatelj i odvjetnik ove obitelji. On je, kako tvrde srpski mediji, i najzaslužniji za ulaganje Đokovića u vinogradarski posao.

Vinogradi u Toscani

U općini Topola već postoji velika proizvodnja vina, a tvrde da ih mogu izvoziti na tržišta širom svijeta. Prije 11 godina bila je samo jedna, u međuvremenu je obnovljena kraljeva vinarija, a sada ih ima deset. Imaju vinariju "Rogan", koju je otvorio jedan povratnik iz Kanade. U nekadašnji PIK "Oplenac" uloženo je 3,5 milijuna eura. Ta je tvrtka bila u stečaju, kupljena je za 250.000 eura, a investitori iz Srbije i Rusije uskoro će proizvoditi šest milijuna litara vina. Trebala bi to biti najveća vinarija u državi. U selu Lipovac, gdje Đoković planira graditi vinograde, prije Drugog svjetskog rata bilo je čak 400 hektara vinograda, ali su uništeni.

Danas je za vinarstvo potrebno puno novca, jer je za vinograd od jednog hektara u ovom kraju, koji daje od pet do sedam tona grožđa godišnje, potrebno ulaganje od 30.000 do 40.000 eura. Na jednom hektaru sadi se 4000 trsova, a svaka sadnica kvalitetne loze stoji od pet do 15 eura. Za deset hektara vinograda i malu vinariju potrebna je investicija od više od milijun eura.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje