Okrugli stol: Osiguranja i krediti na agro tržištu RH

Novca na tržištu ima, ali treba nam projekata i hrabrosti za nove investicije

Agrovijesti
Osiguranja i krediti na agro tržištu RH Fotografija: Davor Visnjic/PIXSELL Pogledajte galeriju
Zbog mjera ruralnog razvoja tržište osiguranja postaje dve dinamičnije kao i tržište poljoprivrednih kredita, a plasman EU novca stvara sve bolje uvjete da poljoprivrednici krenu u novi snažniji investicijski ciklus. Osiguravajuće kuće, poslovne banke i HBOR, prepoznali su važnost tog segmenta te osmišljavaju nove proizvode, sve povoljnije kreditne linije, od onih investicijskih do kratkoročnih kredite za operativno poslovanje i ulaganje u proizvodnju.

Zbog mjera ruralnog razvoja tržište osiguranja postaje dve dinamičnije kao i tržište poljoprivrednih kredita, a plasman EU novca stvara sve bolje uvjete da poljoprivrednici krenu u novi snažniji investicijski ciklus. Osiguravajuće kuće, poslovne banke i HBOR, prepoznali su važnost tog segmenta te osmišljavaju nove proizvode, sve povoljnije kreditne linije, od onih investicijskih do kratkoročnih kredite za operativno poslovanje i ulaganje u proizvodnju. Sad je potrebno da poljoprivrednici skupe malo više hrabrosti, pripreme projekte i krenu u nova ulaganja. Zaključak je to drugog ovogodišnjeg okruglog stola „Osiguranja i krediti na agro tržištu RH“ u organizaciji Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i specijaliziranog portala Agrobiz.hr.

Osiguranja i krediti na agro tržištu RH

Hrvatska za osiguranje usjeva u poljoprivredi ima na raspolaganju u programskom razdoblju do 2020. godine iz EU fondova ima čak 56 milijuna eura. U okviru podmjere 17.1. korisnicima se dodjeljuje potpora za sufinanciranje dijela premije osiguranja usjeva, životinja i biljaka. Intenzitet javne potpore do sada je iznosio maksimalno 65 % plaćene premije osiguranja, a sada se to povećava i drastično se mijenjanju uvjeti na bolje. Za natječaj proveden za 2017. podneseno je 3077 zahtjeva sa traženom potporom u iznosu od 44.434.300 kuna. Prema nekim procjenama od preko 160 tisuća subjekata registriranih za poljoprivredu, osiguranih je manje od 5000, što ukupno čini manje od 4 posto tržišta, istaknuto je. Ministarstvo poljoprivrede na tržište uskoro izlazi i sa novim financijskim instrumentima koji bi trebali značajno olakšati financiranje projekta i na tržište uvesti povoljnije kredite.

˝Financijski instrumenti su modaliteti provedbe EU fondova, a ex-ante analiza je potvrdila da ih je potrebno uvesti. Putem HAMAG BICRO-a ćemo već u travnju započeti plasiranje kredita do 50.000 eura za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu s kamatnom stopom od 0.5 do 1.5 posto i to je trenutno najbolja kamatna stopa na tržištu. U planu su i krediti za mljekarski sektor s još nižom kamatom˝, najavio je Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Slijede HBOR-ovi investicijski krediti u zadnjem kvartalu i to u vrijednosti do 1,3 milijuna eura. ˝Što se tiče osiguranja unutar mjere 17 stopa sufinanciranja je povećana sa 65 na 70 posto, a novost je i da će osiguravatelji morati platiti 30 posto police dok ostatak plaća država. Uz to, korisnici će zahtjeve moći predati tijekom cijele godine˝, nastavlja Ivančić.

Značajni pomaci

Osiguranja i krediti na agro tržištu RH

Krešimir Frančić, direktor Službe za osiguranje imovine Croatia osiguranja tvrdi kako je prošle godine bilo značajnih pomaka u broju osiguranih klijenata i površina, a najviši rast je zabilježen u dijelu osiguranja od mraza.

˝Osvijestili smo potrebu za osiguranjem, a najveći generator su bili voćari te industrijsko bilje i osiguranje žitarica, a rast očekujemo i ove godine. Uz nove pravilnike i uplatu od 70 posto od strane ministarstva upita je sve više. Ukupne štete u poljoprivredi su 1,5 milijardu kuna, a premije za štete koje su isplaćene iznosile su 103 milijuna kuna. Rast postoji, no i dalje je nedovoljan da bi se pokrile sve štete. Oko 50 milijuna kuna je više isplaćeno no što je skupljeno premija˝, kaže Frančić.

Kako ističe Marina Jurašin, voditeljica Odjela za srednja poduzeća HBOR-a, uz najavljene financijske instrumente, krajem godine su predstavljene nove mjere s ciljem povećanja ulaganja u poljoprivredu.

˝Jedna od najvažnijih je smanjenje kamata. Naime po HBOR Programu kreditiranja EU projekti ruralnog razvoja, ribarstva i vinske omotnice, osnovne kamatne stope snižene su sa 2,4 na 1,7 posto godišnje za kredite s rokom otplate do deset godina, a za kredite s duljim rokom otplate snižene su sa 2,7 na 1,9 posto", kaže Jurašin.

Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatska udruge poljoprivrednika smatra kako su novi modeli kreditiranja vrlo važni za male, srednje i mikro poljoprivrednike. Tvrdi da je do sada HBOR najčešće radio s velikim sustavima, dok su mali poljoprivrednici bili u nepovoljnije položaju i najave novih kredita i insturmenata ocjenjuje pozitivnim pomakom. ˝Kada su u pitanju osiguranju, brojke nam baš i ne idu na ruku. Osiguravajuće kuće moraju naučiti biti naši partneri, da je bilo više proaktivnosti prema poljoprivrednicima bilo bi i više osiguranih˝, poručuje Jaić.

Tvornice na otvorenom

Osiguranja i krediti na agro tržištu RH

Krešimir Frančić objašnjava kako su osiguravajuće kuće morale u skladu s ograničenjima koja postoje na tržištu morale oformiti svoje modele osiguraja, jer ne mogu nastavljati trend u kojem isplaćuju više šteta nego što su skupili premija. Vjeruje da će to nove mjere iz EU fondova promjeniti.

˝Svi koji se bave poljoprivredom imaju tvornice na otvorenom. U interesu nam je da se što više usjeva i poljoprivrednika osigura te da portfelj bude profitabilniji baš zato i osluškujemo tržište˝, pojašnjava Frančić.

Nove modele osiguranja i kreditiranja pozdravio je i poljoprivrednik Mario Puškarić čiji je poljoprivredni obrt Agro Puškarić jedan od najvećih domaćih proizvođača povrća. ˝Oduvijek sam sve osiguravao i iz iskustva mogu reći da su osiguravajuće kuće uvijek imale razumijevanja i našli su model koji mi je odgovarao˝, kaže Puškarić.

Jaić pak napominje kako i unatoč poticajima osiguranja i dalje mnogima nisu privlačna. ˝Mi surađujemo s ministarstvom oko zakona i pravilnika te kroz naše kanale poljoprivrednicima dajemo informacije o svim načinima financiranja. Ključno je promoviranje svih mjera i interes će rasti˝, smatra Jaić.

Značajan dio aktivnosti HBOR-a usmjeren je na razvoj poljoprivrede o čemu svjedoči činjenica da je banka od svog osnutka do kraja prošle godine za uzgoj usjeva, podizanje nasada, izgradnja i opremanje farmi - odobrila 7,4 milijarde kuna za ukupno 9.111 korisnika.

˝Čak 23 posto korisnika naših kredita su poljoprivrednici. Imamo područne urede u Osijeku, Gospiću, Splitu i Puli, a kroz suradnju s ministarstvom i APPRR upoznajemo korisnike sa svim mogućnostima˝, ističe Jurašin.

Sinergija kao ključ uspjeha

Osiguranja i krediti na agro tržištu RH

Ivančić napominje kako korisnik mora imati pratitelje i kako ih baš zato upućuju na HBOR. Ističe kako se Ministarstvo trudi motivirati poljoprivrednike na nove projekte i vjeruje u sinergiju tih instrumenata, primjerice da se kroz bespovratna sredstva opremi farma, a kroz kredite da se ostvare sredstva za kupnju životinja.

Kako bi povećali interes poljoprivrednika za osiguravanje, Croatia osiguranje imalo je marketinšku kampanju, a kroz kanale prodaje i mrežu na terenu dolaze do sve većeg broja korisnika.

˝Investiramo i u nove proizvode poput prevencije. Tako smo ove godine uložili u uređaje koji pomažu u borbi protiv mraza i smanjuju rizik od mraza na nekoliko poljoprivrednih gospodarstava sa kojima duže vrijeme surađujemo˝, objašnjava Frančić.

Tip preventivnih ulaganja pohvalio je Jaić koji napominje kako bi u mjerama ministarstva trebalo voditi računa o tom problemu. ˝Naša vizija je da se poljoprivreda temelji na malim, mikro i srednjim OPG-ima˝, poručuje Jaić.

Jurašin napominje kako program ruralnog razvoj treba utjecati na povećanje produktivnosti i profitabilnosti naših poljoprivrednika . ˝Nažalost kad se uspoređujemo s EU, mi smo ispod prosjeka po produktivnosti. Trebalo bi na neki način razdvojiti socijalni oblik bavljenja poljoprivredom od tržišnog i ekonomskog. Važne su investcije u povećanje proizvdonje, prerade, prodaje i otkupa te da se taj lanac objedini. Važno je i ulaganje u nova znanja i nove tehnologiju˝, zaključuje Jurašin.

Promjene u komunikaciji s poljoprivrednicima pohvaljuje i Puškarić. ˝HBOR i ministarstvo pokazuju interes za naše probleme, bivši ministri su nas slušali, no nisu ništa poduzimali. Kada je u pitanju nova ZPP, trebamo nastaviti pregovarati i ukazati na činjenicu da smo možda do sada dosta toga propustili i da zbog toga nismo razvili našu poljoprivredu onako kako smo mogli.

Trebali bi omogućiti da državno poljoprivredno zemljište ide korisnicima koji zapošljavaju i ostvaruju profit, to su kriteriji kojima ruralni razvoj treba služiti. Moj biznis je dokaz da se zahvaljujući sredstvima iz EU fondova može uspjeti, mi rastemo, širimo se i zapošljavamo nove ljude˝, zaključuje Puškarić.

PORUKE SUDIONIKA: 

Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede

Osiguranja i krediti na agro tržištu RH

Putem HAMAG BICRO-a ćemo već u travnju plasirati nove kredite do 50.000 eura za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu s kamatnom stopom od 0.5 do 1.5 posto. To je trenutno najbolja kamatna stopa na tržištu. U planu su i krediti za mljekarski sektor s još nižom kamatom.

 

 

 

 

Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatska udruge poljoprivrednika

Osiguranja i krediti na agro tržištu RH

 

Kada su u pitanju osiguranju, brojke nam baš i ne idu na ruku. Osiguravajuće kuće moraju naučiti biti naši partneri, da je bilo više proaktivnosti prema poljoprivrednicima bilo bi i više osiguranih.

 

 

 

 

 

 

Krešimir Frančić, direktor Službe za osiguranje imovine Croatia osiguranja

Osiguranja i krediti na agro tržištu RH

 

Osvijestili smo potrebu za osiguranjem kod poljoprivrednika, a najveći generator su lani bili voćari te industrijsko bilje i osiguranje žitarica. Rast očekujemo i ove godine. Uz nove mjere i pravilnike i uplatu od 70 posto od strane ministarstva upita poljoprivrednika je sve više.

 

 

 

 

Marina Jurašin, voditeljica Odjela za srednja poduzeća, HBOR

Osiguranja i krediti na agro tržištu RH

Čak 23 posto korisnika naših kredita su poljoprivrednici. Imamo područne urede u Osijeku, Gospiću, Splitu i Puli, a kroz suradnju s ministarstvom i APPRR upoznajemo korisnike sa svim mogućnostima.

 

 

 

 

 

Mario Puškarić, vlasnik poljoprivrednog obrta Agro Puškarić

Osiguranja i krediti na agro tržištu RH

 

HBOR i ministarstvo pokazuju sve više interes za naše probleme, bivši ministri su nas slušali, no nisu ništa poduzimali. Moj biznis je dokaz da se zahvaljujući sredstvima iz EU fondova može uspjeti, mi rastemo, širimo se i zapošljavamo nove ljude.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje