Učenica Tea (16)

Novcem od berbe krastavaca platit ću si vozački i kupiti školski pribor

Agrovijesti
Berba krastavaca u općini Petrijanec Fotografija: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Općina Petrijanec već sedam godina subvencionira proizvodnju povrća, od krastavca do paprike, patlidžana i češnjaka, koja iziskuje više ljudskoga rada, ali nudi veću zaradu.

Srednjoškolka Tea Jug (16) pronašla je način kako zaraditi nešto novca za ljetnih praznika. Ta učenica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole u Varaždinu i buduća tehničarka nutricionistica bere krastavce koje je na pola hektara svog zemljišta posijala Općina Petrijanec. Sve što Tea ubere ide na vagu i bilježi se, a na kraju mjeseca Općina će joj novac isplatiti na žiroračun koji su otvorili roditelji.

Općina obrađuje zemlju

– Krastavci su dobro rodili, samo treba paziti da narastu na optimalnu veličinu. Koliko ću zaraditi? Ne znam još, vidjet ćemo – kaže dok bere plodove. Povezala se sa susjedama Petrom Panić i Sarom Kišić, pa njih tri čine jednu ekipu berača. Dio zarade stavit će, kaže, na štednju, za vozački ispit, a nešto će potrošiti na kupnju bilježnica i školskog pribora. Na more ne ide. Na berbu će odlaziti cijelo ljeto. Općina Petrijanec već sedam godina subvencionira proizvodnju povrća, od krastavca do paprike, patlidžana i češnjaka, koja iziskuje više ljudskog rada, ali nudi veću zaradu. Općina svojim traktorom s frezom obrađuje zemljište, financira nabavu sustava navodnjavanja “kap po kap”, zaštitnih folija, sadnica... Jamči i plasman povrća.

VIše pročitajte na vecernji.hr.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje