Zaključci Vijeća

Nove mogućnosti za ribarstvo u 2017. u sjeveroistočnom Atlantiku

Agrovijesti
Ribarstvo Fotografija: Pixabay
Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo je 12. prosinca 2016. postiglo politički dogovor o propisu koji se tiče ograničenja ulova za 2017. za glavne komercijalne riblje stokove u Atlantiku, Sjevernom moru i međunarodnom ribarstvu u kojem sudjeluju EU plovila

Ovo je treći dogovor o kvotama koje su jednoglasno usvojene pod slovačkim predsjedanjem. Dogovor se bazira na cilju postizanja maksimalnih održivih prinosa (MSY) do 2017. gdje je to moguće, a najkasnije do 2020., uzimajući u obzir posebnosti i opravdane društveno-ekonomske okolnosti.

Zahvaljujući odluci Vijeća, broj ribljih stokova upravljanih na razini MSY će se povećati sljedeće godine na 44, a pozitivan trend stokova unutar sigurnih bioloških ograničenja će bit ojačani. Dogovor također rješava pitanje vrsta koje guše u mješovitom ribarstvu pružajući elemente fleksibilnosti.

„Održivost je bila vodilja današnjeg dogovora: održivost naših ribljih stokova, ali također i našeg ribarskog sektora. Uspješno smo prepoznali različite mogućnosti na korist svih uključenih dionika, i stvorili temelj za postizanje maksimalno održivih prinosa“, rekla je Gabriela Matečná, ministrica poljoprivrede i ruralnog razvoja Slovačke i predsjednica Vijeća. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje