Ulaganja za budućnost

Novi britanski centri za poljoprivredne inovacije

Agrovijesti
inovacije Fotografija: Pixabay
U studenom prošle godine kancelar George Osborne najavio je da britanska Vlada ulaže 68 milijuna funti u tri nova Centra za poljoprivredne inovacije

Tri nova centra će poticati izravna ulaganja i pomagati revolucionizirati poljoprivredne prakse u budućnosti, te će stvarati kapacitete u Velikoj Britaniji za prijenos poljoprivrednih inovacija u poslovne mogućnosti. Vladina investicija će financirati laboratorijsku opremu svjetske klase, IT hardware i software te objekte za testiranje i razvoj novih poljoprivrednih tehnologija i proizvoda.

Otvoriti će se novi Centar za zdravlje i zaštitu usjeva (CHAP) koji je osigurao 21,3 milijuna funti državnih sredstava tijekom četiri godine sa sjedištem u Nacionalnom poljoprivredno-prehrambenom inovacijskom kampusu u Sand Huttonu u blizini Yorka. CHAP-ov konzorcij partnera uključuje Bayer CropScience, Farmcare, Frontier Agriculture, Dow AgroScience, Tesco, Stockbridge Technology i Unilever, uz AHDB, CABI, Sveučilište Cranfield, Fera Science Ltd., Sveučilište Newcastle, ADAS, The Met Office, Sveučilište Warwick, Campden BRI i Rothamsted research. CHAP će tim oranizacijama omogućiti, uz trgovce, prerađivače, agronome i proizvođače, dijeljnje resursa, optimizaciju povrata istraživanja i razvojnih troškova, smanjenje otpada i ubrzanje registracijskog postupka novih proizvoda.

Velika Britanija će postati svjetski lider u agro-tehnologiji

Dr. Andrew Swift privremeni predsjednik CHAP-a komentirao je: „CHAP će uspostaviti Veliku Britaniju kao svjetskog lidera u agro-tehnologiji, inovacijama i održivosti. Centar će stvoriti okruženje koje potiče razmjenu vodećih znanja što će rezultirati većim inovacijama i širom primjenom najboljih dostupnih tehnologija i rješenja. Dovodeći znanost na farmu, CHAP će pomoći poljoprivrednicima, uzgajivačima i prehrambenoj industriji da poboljšaju prinose, smanje troškove i zadovolje potrebe za održivim rješenjima za sadašnje i buduće izazove.“

Centar za izvrsnost inovacija u stočarstvu (CIEL) osigurao je 29,1 milijun funti investicija za stvaranje nove tehnologije za uzgoj stoke i proizvoda kako bi se poboljšala profitabilnost i produktivnost stočarstva. Centar će biti smješten u istom kampusu kao i CHAP.

Treći centar je Centar za poljoprivredne inženjerske precizne inovacije (Agri-EPI) u koji je Vlada investirala 17,7 milijuna funti. Novi centar koji će biti u korak s preciznim tehnologijama u poljoprivredi, a pomagati će britanskom poljoprivredno-prehrambenom sektoru u razvoju naprednih tehnologija koje će povećati produktivnost i održivost britanske poljoprivrede. Centar će imati podružnice u Edinburghu, na Sveučilištu Harper Adams i na Sveučilištu Cranfield. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje