VELIKI IZNOS

Novi krediti EIB-a za ulaganja u sektor poljoprivrede i bioekonomije

Agrovijesti
Novac Fotografija: Thinkstock
Znatno povećanje zajmova EIB-a za poljoprivredu i ruralni razvoj dokaz je glas povjerenja i priznavanja važnosti ovog sektora. "

Europska investicijska banka (EIB) pokrenula je novu inicijativu za financiranje ulaganja u sektor poljoprivrede i bio-ekonomije, a na raspolaganju je gotovo milijardu eura. Sektor bio-gospodarstva obuhvaća vrijednosne lance proizvodnje i preradu hrane, materijala i energije pomoću obnovljivih bioloških resursa s kopna i mora.

Operacija će biti zajamčena proračunom EU-a u okviru Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI), koji je središnji dio Investicijskog plana za Europu Europske komisije. Nova pravila koja se primjenjuju od početka 2018. proširila su opseg EFSI-a kako bi se uključio specifičan sektorski fokus na održivu poljoprivredu i širu bio-ekonomiju.

Financiranje EIB-a iznosi 400 milijuna eura kredita; krediti usmjereni prema poljoprivrednicima i malim i srednjim poduzećima kreću se od 7,5 do 50 milijuna eura. Ovi zajmovi EIB-a vratit će gotovo milijardu eura ulaganja diljem Europe, privlačeći ulaganja iz zadruga i privatnih tvrtki.

Phil Hogan, europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj, objasnio je: "Olakšavanje pristupa financijama za ulaganja u sektor poljoprivrede ključno je za održavanje položaja Europe kao globalnog lidera visokokvalitetnih i sigurnih prehrambenih proizvoda. Ovo je mjesto gdje Junckerov plan može igrati važnu ulogu. Drago mi je jer je u pitanju inicijativi koja će, uz podršku Junckerovog plana, osigurati milijardu eura poticaja za poslove i rast ruralnog gospodarstva Europe. Znatno povećanje zajmova EIB-a za poljoprivredu i ruralni razvoj dokaz je glas povjerenja i priznavanja važnosti ovog sektora. "

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje