HPK na skupštini Copa Cogeca

Novi povjerenik EU za poljoprivredu snažno se protivi ulasku robe niske kvalitete na tržište EU

Agrovijesti
Janusz Wojciechowski Fotografija: Wikiwand
Predsjednik odbora za mljekarstvo HPK Igor Rešetar susreo se s novoimenovanim povjerenikom za poljoprivredu Europske komisije Januszom Wojciechowskim te s novim povjerenikom za trgovinu Philom Hoganom.

Predsjednik odbora za mljekarstvo HPK Igor Rešetar susreo se s novoimenovanim povjerenikom za poljoprivredu Europske komisije Januszom Wojciechowskim na skupštini Copa Cogeca koja je održana 28.i 29.studenoga u Briselu.

Novi EU povjerenik za poljoprivredu članovima Copa Cogeca-e je ukratko predstavio poteze koje planira učiniti tijekom svog mandata. Prema njegovima riječima, poljoprivredni proračun za EU poljoprivredu ne smije padati, a naglasio je kako dodatna opterećenja poljoprivrednika vezana za ozelenjivanje moraju biti dodatno stimulirana. Posebno je naglasio kako se snažno protivi ulasku poljoprivrednih roba niske kvalitete na EU tržište, dok su s druge strane, EU proizvodi s visokom kvalitetom, zbog visokih troškova proizvodnje, sve manje konkurentni i teško se nose s robom iz uvoza. Jedna od ključnih njegovih poruka je i to da izvoz ne bi trebao biti prioritet zbog zagađenja okoliša putem transporta te da je potrebno jače razvijati promociju proizvoda na domaćem tržištu.

Novi EU povjerenik izrazio je želju da EU, tijekom njegovo mandata, svojom politikom, posebice kroz ZPP, uspije privući što više mladih ljudi koji će htjeti ostati živjeti u ruralnim sredinama i baviti se poljoprivredom jer im to može pružiti visoku kvalitetu života.

Rešetar je razgovarao i s novoimenovanim povjerenikom za trgovinu, a dosadašnjim povjerenikom za poljoprivredu, Philom Hoganom.„Ukratko sam mu se prezentirao stanje u hrvatskom sektoru mljekarstva i drastičan pad vezano za broj proizvođača. Također, izrazili smo zabrinutost zbog novih trgovinskih ugovora, kao i izlaska Velike Britanije iz EU-a te koje se moguće posljedice za poljoprivrednike EU, ali i Hrvatske zbog ovih promjena", rekao je Rešetar.

Povjerenik Hogan je kroz razgovor naglasio kako se radi na novim tržištima te da bi svim poljoprivrednicima, pa onima iz Hrvatske posebno trebalo biti interesantno tržište velikih zemalja poput Kine koje se otvara i ima sve veće potrebe za uvozom visokokvalitetnih proizvoda iz EU.

Hogan je izjavio kako je upoznat sa stanjem u Hrvatskoj, kako u poljoprivredi tako i u trgovini, a posebno se osvrnuo na situaciju vezano za pravila oko nepoštenih trgovačkih praksi protiv kojih se borio za vrijeme svojeg mandata kao povjerenik za poljoprivredu. Namjera mu je i da se na novoj funkciji bori za veća prava poljoprivrednika i kontrolu provođenja Uredbi oko nepoštenih trgovačkih praksi.

Tijekom skupštine Copa Cogeca-e održana je i prezentacija te najava njihovog dvogodišnjeg kongresa koji će se održati u Hrvatskoj. Naime, preko 400 europskih poljoprivrednika sudjelovat će na ovom kongresu koji će se od 5. do 7. listopada 2020. godine održati u Šibeniku.

To je prvi takav međunarodni Kongres poljoprivrednika koji će na jednom mjestu okupiti predstavnike iz svih država članica. Očekuje se oko 400 sudionika i najrelevantnijih donositelja odluka, a prijave za Kongres krenut će već u siječnju o čemu će se redovito izvještavati javnost, poručuju iz HPK.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje