Novim pakiranjem do smanjenja bacanja hrane

Novi trendovi pakiranja – pametan karton koji prati mlijeko od farme do hladnjaka

Agrovijesti
Mlijeko Fotografija: Thinkstock
Iako mnogi potrošači bacaju mlijeko i ostale mliječne proizvode nakon što im istekne datum roka trajanja, točnije oznaka „upotrijebiti do”, činjenica je da će se mlijeko najvjerojatnije moći konzumirati još nekoliko dana. Kako bi se smanjile količine takvog otpada te utjecalo na smanjenje bacanja hrane koja je još uvijek ispravna za konzumaciju, znanstvenici sa Sveučilišta Cornell dizajnirali su „pametan“ karton.

U Hrvatskoj se godišnje baci preko 400 tisuća tona hrane, a u svijetu milijuni tona ispravne hrane završe u otpadu i to velikim dijelom zbog toga što velik broj građana ne razlikuje oznake „upotrijebiti do” i „najbolje upotrijebiti do”, ili pak previše poštuju ovu prvu oznaku i automatski bacaju hranu. Oznaka „upotrijebiti do“ znači da namirnica nakon otisnutog datuma najčešće više nije za konzumaciju, a „najbolje upotrijebiti do” da se namirnica može koristiti i nakon datuma na pakiranju – dakako, ukoliko ne poprimi drugačiji izgled, okus ili miris. 

Čini se kako su ovom problemu doskočili znanstvenici sa Sveučilišta Cornell koji su kroz svoj program za poboljšanje kvalitete mlijeka dizajnirali „pametan“ karton – pakiranje nove generacije koje će sadržavati QR kôd i senzor, piše Ekovjesnik.hr.

Kôd će sadržavati podatke o podrijetlu mlijeka, odnosno o farmi i mljekari u kojoj je proizvedeno, kao i o mikroorganizmima specifičnima za farmu i hranu korištenu za prehranu krava, a koji mogu biti prisutni u mlijeku. S druge strane, senzor će bilježiti vrijeme koje je proteklo od pakiranja mlijeka u karton, zajedno s temperaturom na kojoj je pohranjeno.

Korištenjem aplikacije na pametnom telefonu potrošači i trgovci moći će skenirati QR kôd i senzor, čime će dobiti točan datum isteka roka trajanja mlijeka. Time će se spriječiti bacanje savršeno ispravnog mlijeka i ostvariti uštede za potrošače, a trgovcima će se omogućiti učinkovitije skladištenje mlijeka i premještanje starijeg, odnosno ranije pakiranog mlijeka s polica trgovina te smanjivanje cijene u skladu s rokom trajanja mlijeka.

„Na pakiranju možemo izravno primijeniti digitalne alate kako bismo smanjili bacanje hrane, u ovom slučaju mlijeka koje potrošači previše bacaju“, rekao je glavni istraživač prof. Martin Wiedmann. „Novo pakiranje pomaže nam pri poboljšavanju održivosti lanca opskrbe hranom.“

Projekt s iznosom od 1,56 milijuna dolara financiraju američka Zaklada za istraživanje hrane i poljoprivrede(FFAR), mliječna industrija države New York i tvrtka za proizvodnju jogurta Chobani.

Valja napomenuti kako je i kalifornijsko Sveučilište u Berkeleyu još prije četiri godine razvilo pametan čep koji prati svježinu mlijeka.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje