Mid Europa u novoj akciji

Novi vlasnik zagrebačkog Mlinara u novoj velikoj transakciji u regiji, prodaje Knjaz Miloš

Agrovijesti
Knaz Miloš Fotografija: Knjaz Miloš
Novi vlasnik zagrebačkog Mlinara u novoj velikoj transakciji u regiji, prodaje Knjaz Miloš

Investicijski fond Mid Europa, koji je nedavno postao većinski vlasnik zagrebačkog Mlinara, potvrdio je izlazak iz vlasništva nad najvećom tvornicom mineralne vode u Srbiji Knjaz Miloš sa sjedištem u Aranđelovcu i prodaju te kompanije konzorciju Pepsija i češkog proizvođača i distributera bezalkoholnih pića Karlovarske Mineralne Vodi (KMV).

- Sporazum s PepsiCo i KMV-om postignut je i čekamo odobrenje pripadajućih regulatornih tijela za dovršetak prodaje Knjaza Miloša koji bi uslijedio tijekom trećeg tromjesječja ove godine - priopćeno je iz Mid Europe, koji se smatra najvećim privatnim equity ulagateljem u srednjoj i istočnoj Europi.

Kao i u slučaju preuzimanja Mlinara, kojeg je Mid Europa prekjučer i službeno objavila, iznos transakcije s Pepsijem i KMV-om poslovna je tajna. Prilikom preuzimanja Knjaza Miloša 2015., Mid Europa je isplatio dotadašnje vlasnike s 575 milijuna eura, ali je tada uz Knjaz Miloš u paketu kupio i prehrambenu industriju Bambi i mljekaru Imlek.

U vezu s vlasničkim preslagivanjima u Knjazu Milošu i ovom je prilikom, kao i u nekim ranijima, dovođena Coca-Cola uz prenošenje procjena u medijima kako je američki gigant spreman Mid Europi isplatiti 100 milijuna eura za preuzimanje aranđelovačke tvrtke. Pomalo neočekivano, Mid Europa proljetos je Coca-Coli, umjesto Knjaza Miloša, prodala Bambi za 260 milijuna eura.

Prvi put Coca-Cola je pokušala ući u Knjaz Miloš 2004. u kombinaciji s legendarnim košarkašem Vladom Divcem koji je otkupljivao dionice od malih dioničara. Divac je iskazivao namjeru da stekne većinsko vlasništvo u Knjazu Milošu, ali je od toga brzo odustao i prodao dionice na tržištu.

Fond Mid Europa, prema dostupnim procjenama, raspolaže kapitalom od četiri milijarde i 200 milijuna eura. Osim u prehrambenu industriju, ulaže u telekomunikacije i industriju zabave.

- Knjaz Miloš je još jedan primjer vizije i sposobnosti Mid Europe da reformira centralnoeuropsku potrošačku kompaniju u lidera brendiranih kategorija. Nakon naše nedavne prodaje kompanije Bambi kompaniji Coca-Cola HBC, Knjaz Miloš je također našao svoje mesto u portfelju vodećeg međunarodnog igrača - komentirao je supredsjedatelj odbora za investicije i menadžment Mid Europe Robert Knorr.

Iz Mid Europe priopćili su da će Mato Škojo, donedavni vlasnik Mlinara, zadržati manjinski vlasnički udjel u Mlinaru, ali nisu precizirali, kao ni Škojo, o koliko se dionica radi.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje