Tržište rada

Novi Zeland traži berače voća - dnevnica 150 dolara

Agrovijesti
Plantaža kivija Fotografija: Pixabay
Plaća je dobra. Najbolji berači mogu zaraditi 150 eura za devet sati rada. Novozelandska Nacionalna služba zapošljavanja ocjenjuje kako će u ovoj sezoni biti potrebno 50.000 berača voća te da će proizvođači ostati „kratki“ za najmanje 2.000 sezonaca.

Na Novom Zelandu uskoro počinje berba grožđa, jabuka i kivija, a proizvođači se i ove godine suočavaju sa problemom nedostatka sezonskih radnika. Prema pisanju svjetskih agencija, procijenjuje se da će ove godine nedostajati najmanje 2.000 sezonskih radnika dok bi se u narednim godinama deficit „sezonaca“ mogao značajnije povećati.

Vodeći novozelandski proizvođači jabuka u Hawke’s Bayu predviđaju da će u ovoj sezoni ubrati 19,5 milijuna kutija, vrijednih oko oko 418 milijuna eura. Voćari se žale kako broj sezonskih radnika nikad nije bio manji u posljednjih pet godina, a problem bi se u narednim godinama mogao povećati.

„Svake godine proizvodimo sve više jabuka i očekujemo da do 2022. berba dostigne vrijednost od jedne milijarde dolara. Vlada mora učiniti više napora da privuče sezonske radnike, bilo podizanjem dnevnice ili povećanjem kvote migranata“, smatra Ross Howard, iz firme Fresh Harvest koja zapošljava tisući sezonskih radnika.

„Pokušavamo naći što više ljudi, migranata, onih sa turističkom vizom“, kaže Craig Treneman, menadžer u tvrtki „Bostock“, najvećem izvozniku ekoloških jabuka s Novog Zelanda. On dodaje kako su mislili da će naći dovoljno ljudi. Plaća je dobra. Najbolji berači mogu zaraditi 150 eura za devet sati rada. Jerf van Beek iz novozelandske Nacionalne službe zapošljavanja ocjenjuje kako će u ovoj sezoni biti potrebno 50.000 berača voća, i da će proizvođači ostati „kratki“ za najmanje 2.000 sezonaca.

Berba voća je veliki posao  i novozelandski voćari su zabrinuti kako neće imati dovoljno radnika, odnosno da će nedostatak sezonskih radnika najviše osjetiti sami berači koji će morati raditi šest ili čak svih sedam dana u tjednu da bi berba bila uspješna.

  • Avatar
    Domagoj123 19. Veljača 2016. u 22:15 Kako se može rijaviti za posao?
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje