Nove dobre promjene

Novi ZPP u borbi za poboljšanje otpornosti poljoprivrednika

Agrovijesti
Poljoprivreda Fotografija: Thinkstock
Od pokretanja nove Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) 2015. godine, EU poljoprivrednici se bore s brojnim krizama. Mjere ozelenjavanja (greening) ZPP-a pomogle su im da održe svoje prihode, ali pitanja stvaranja poslova i dostupnosti zemljišta potvrdila su se težim za pronalaženje odgovora, izvještava EurActiv Francuska

Europski poljoprivrednici trpe jednu krizu za drugom. Prvo je došao vinski sektor, zatim svinjogojstvo, a sada se mljekari i ratari bore da skrpaju kraj s krajem. Unatoč hitnim mjerama donesenim od strane EU, prihodi poljoprivrednika su potonuli. Prema Mutualité Agricole, pružatelja socijalnog osiguranja, trećina svih francuskih poljoprivrednika će zaraditi samo 354 eura mjesečno u 2016. godini.

A to nije zbog manjka potpora od Europske unije: s oko 60 milijardi eura godišnje ZPP je najveći dio EU budžeta. Francuski poljoprivrednici su primili 7,8 milijardi eura ZPP plaćanja u 2015. godini, kao i 525 milijuna eura iz kriznih fondova za sektore koji su u krizi.

Redovita meta kritika, ZPP je reformiran 2013. kako bi više pažnje posvetio brizi o okolišu i pružio EU zemljama članicama više mogućnosti za trošenje svojeg dijela potpora.

Greening povećava prihode

Nakon prvotnih problema pri uvođenu, greening ZPP-a je urodio plodom. Određeni aspekti politike, kao što su agro-okolišni ugovori,  sufinancirani od strane EAFRD-a, pomogli su u povećavanju prihoda poljoprivrednika. Pod tim ugovorima, poljoprivrednici se mogu dogovoriti da reformiraju svoje poljoprivredne prakse u zamjenu za dodatna plaćanja po hektaru. To uključuje dvostruko manje korištenje fitosanitarnih proizvoda od prosjeka za farme u svojoj regiji. „Uglavnom mladi poljoprivrednici pokušavaju napraviti promjene svojeg poslovanja“, kaže predstavnik Perche Prirodnog Parka u francuskom sjeverozapadnom departmanu Orne, koji sudjeluje u greeningu.

Samule, 37-godišnji poljoprivrednik sa 80 mliječnih krava u Orneu, potvrđuje taj stav. S proizvodnim troškovima višim od cijene mlijeka, prisiljen je smanjiti svoje troškove na poljoprivredne inpute i pokušava napraviti svoje poslovanje održivim. A ZPP mu pomaže.

Zemljište

„Kao većina poljoprivrednika, već sam koristio sve manje i manje količine kemijskih proizvoda. Sa agro-okolišnim ugovorima, dodatno sam smanjio njihovo korištenje i mijenjam svoje prakse“, kaže on. Na primjer, sijanje senfa između dva reda usjeva smanjuje potrebu za kupovinom gnojiva i uklanjanje korova. A poticanje rasta djeteline i lucerne na pašnjacima znači da poljoprivrednici troše manje na kukuruz bogat proteinima za prehranu svoje stoke.

No, za neke su pravila ugovora previše restriktivna.  „Američke poljoprivrednike se ne traži da budu na sve četiri u svojim poljima kako bi provjerili da li imaju tri tipa trave koje trebaju imati kako bi dobili potpore“, rekao je Jérémy Decerle, predsjednik Udruženja francuskim mladih poljoprivrednika na radionici koju je EurActiv održao 18. listopada u Parizu.

Dostupnost zemljišta i prihod

Zabrinuti za francusku populaciju poljoprivrednika koja nestaje, i koja se prepolovila u samo 30 godina, Mladi poljoprivrednici pozivaju na mjere koje će olakšati pristup zemljištu. Najmotiviraniji mladi poljoprivrednici često nisu u mogućnosti započeti s poslom ili se proširiti, a sa činjenicom da je samo 6 posto europskih poljoprivrednika ispod 35 godina, situacija postaje hitna.

„Neke zemlje su uvele značajan porez ili pakete pomoći za nasljeđe. To može biti izvor inspiracije, ali na zemljama članicama je da se odluče“, kaže Pierre Bascou iz DG AGRI-a. No, Claude Cochonneau, potpredsjednik Francuske komore za poljoprivredu kaže da se mora napraviti više kako bi se zaštitilo poljoprivrednike od deprecijacije kapitala, koji može biti glavni odljev prihoda, poglavito na početku. „To pitanje prihoda je prioritet. Ono donosi niz problema“, kaže poljoprivrednik.

Povezana poljoprivreda, neophodne inovacije

Software Isalait pruža poljoprivrednicima da indeksiraju članove svojeg stada, prate njihovu proizvodnju mlijeka i lakše identificiraju bilo kakve moguće zdravstvene probleme koji se mogu razviti te kako ih tretirati. Poljoprivrednici također mogu provjeriti detalje o bilo kojoj životinji dok su na polju. „Sa prognozama vremena, upozorenja na cijene teladi i žitarica, aplikacijama za upravljanje stadima i sjemenom, trošimo mnogo vremena na povezivanje“, kaže Samuel, koji nikada nije bez svoj iPhone-a.

Većina njegovog zemljišta ima 3G pokrivenost. No to nije situacija i na većini europskih farmi iako je pitanje u srcu strategije Komisije o Digitalnom jedinstvenom tržištu. Rasprava o novom ZPP je započela i rješavati će problem poboljšanog pristupa digitalnoj infrastrukturi. Također, podići će mogućnost korištenja poljoprivrednih potpora kao mehanizma osiguranja, radije nego onog za sustavna plaćanja.

„Moramo odgovoriti na izazove radnih mjesta u poljoprivredi“, kaže Eric Andrieu, zastupnik u EU Parlamentu i autor izvješća o ovoj temi, o kojoj će se glasati u Europskom Parlamentu 25. listopada.

 

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje