Trgovina

Novim zakonom trgovci u BiH više neće morati imati minimalno 40 posto domaćih proizvoda

Agrovijesti
Trgovina Fotografija: Thinkstock
Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini BiH predviđeno je, među ostalim, rješavanje problema sive ekonomije, kao i otklanjanje barijera za pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, kazao je federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, uoči javne rasprave o tom nacrtu.

U izjavi za medije o zakonskim rješenjima koja će poboljšati unutrašnju trgovinu u Federaciji, ministar Vujanović naveo je primjer rješavanja problema sive ekonomije koja je, kako je kazao, aktualna i prisutna u BiH.

Kao konkretan primjer rješavanja problema sive ekonomije naveo je taksiste za koje je kazao kako moraju ući u sustav te da će im biti dozvoljeno da plaćaju 50 posto doprinosa, što je po njegovom mišljenju, najpovoljniji model registracije za pojedinca.

Dodao je kako se fiskalizacija ne odnosi na taksiste i trgovce-pojedince koji prodaju robu na tržnicama.

Nacrtom je, uz ostalo, regulirano i uklanjanje odredbe da se određena količina domaćih proizvoda mora nalaziti na policama trgovačkih lanaca.

Naime, prema standardima Europske unije takve su odredbe nedopustive i moraju se otkloniti što je i urađeno, kazao je ministar, naglasivši pritom kako se domaći proizvodi već nalaze na policama trgovačkih lanaca te da ne treba nikakvo zakonsko rješenje koje će favorizirati domaće proizvode.

Vujanović je ocijenio kako se potrošačka svijest u zemlji mijenja te da sve više osoba kupuje domaće proizvode.

Naveo je i primjer ekonomsko-potrošačkog patriotizma u skandinavskim zemljama, gdje ljudi cijene i traže domaće proizvode što im nitko ne treba sugerirati.

"To je nekakva svijest koju i mi trebamo izgrađivati i poboljšati", kazao je.

Na upit koliki je trenutni postotak domaćih proizvoda na policama trgovačkih lanaca, ministar je kazao kako to nitko ne zna jer ne postoji razrađena metodologija kako bi se taj podatak mogao utvrditi.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje